500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΑΓΟΡΑ
 


Ο κινητήρας

Είναι το κύριο εξάρτημα του σκάφους και το κριτήριο σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσετε στην αγορά ένας μεταχειρισμένου ή θα το απορρίψετε.
Ζητήστε αποδείξεις από τη συντήρηση που πρέπει να έχει γίνει, όπως επίσης για επισκευές το χειμώνα, και προσέξτε την εμφάνιση του, ιδίως του εξωλέμβιου. Φανερώνει αν ο ιδιοκτήτης του τον έχει συντηρήσει και περιποιηθεί σωστά.

Εξωλέμβιος
Μετακινήστε μαλακά αρκετές φορές τη μανέτα του πρόσω - ανάποδα για να δείτε μήπως υπάρχει σημαντική φθορά στο σύστημα της ρεβέρσας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η μανέτα θα έχει την τάση να γυρίσει μόνη της στο «κρατεί».
Αφού βγάλετε το σκέπασμα του κινητήρα, κοιτάξτε την «κεφαλή» του μήπως έχει ίχνη διάβρωσης και σκουριάς.
Βγάλτε τα μπουζί για να ελέγξετε την κατάσταση τους. Αν δεν έχουν αντικατασταθεί από καινούρια, το χρώμα της ακίδας τους φανερώνει πολλά: χρώμα ανοιχτά καφέ είναι δείγμα σωστής συμπίεσης, μαύρο σημαίνει κακή ρύθμιση των καρμπυρατέρ, ενώ άσπρο υψηλή θερμοκρασία.
Επίσης αν η κορυφή του μπουζί είναι λαδωμένη, σημαίνει ότι το μίγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ πλούσιο ή ακόμα χειρότερο πώς υπάρχει επιστροφή του λαδιού απ' το σωλήνα εισαγωγής ή χαλασμένο ελατήριο εμβόλου ή κακομεταχείριση, γενικά, της μηχανής.
Αδειάστε το κάρτερ της ρεβέρσας και σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχει νερό. Βγάλτε τον έλικα και ψάξτε για σημάδια φθοράς στον άξονα. Επίσης η φλάντζα στεγανότητας πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση.
Ξεβιδώστε ένα ή δύο μπουλόνια της ρεβέρσας για να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι σκουριασμένα ούτε έχουν σφηνώσει. Κάντε τον κινητήρα να γυρίσει με το χέρι για να δείτε μήπως φέρνει αφύσικη αντίσταση.
Αφού βάλετε μπροστά τον κινητήρα, ψηλαφίστε το νερό που βγαίνει από το σύστημα ψύξης για να δείτε αν γίνεται σωστή «αφαλάτωση». Η θερμοκρασία του αποβαλλόμενου νερού δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή.


Εσωλέμβιος
Και εδώ ζητήστε απόδειξη ότι το σκάφος έχει συντηρηθεί σωστά τα χειμώνα. Προσέξτε αν ο χώρος του κινητήρα είναι καθαρός, χωρίς βρωμιές και ξεβιδωμένα μπουλόνια.
Ο (ή οι) κινητήρας μπορεί να έχει χάσει το στιλπνό χρώμα που είχε αρχικά. Το θέμα είναι να μην έχει οξειδωθεί σε μεγάλο βαθμό. Προσέξτε μήπως έχουν περαστεί με πολλά στρώματα μπογιάς τόσο ο κινητήρας όσο και τα εξαρτήματα του. Μη διστάσετε τότε να ξύσετε με μια λάμα για να δείτε την κατάσταση του ίδιου του κινητήρα.
Ζητήστε να ελέγξετε τη συμπίεση των κυλίνδρων και να τη συγκρίνετε μ' αυτή που δίνει ο κατασκευαστής της μηχανής. Ελέγξτε ακόμα την κατάσταση των σωληνώσεων του συστήματος τροφοδοσίας
Αν μπορείτε να βάλετε μπρος τον κινητήρα, κοιτάξτε αν είναι σε θέση να φθάσει τα μέγιστο όριο των στροφών του.
Αν η μετάδοση είναι τύπου Z-DRIVE, βεβαιωθείτε ότι ανασηκώνεται και κατεβαίνει χωρίς προβλήματα. Ελέγξτε επίσης τη λειτουργία του «ανάποδα» και - όπως σ' έναν εξωλέμβιο κινητήρα - την εμφάνιση του λαδιού.
Το ωρόμετρο - αν υπάρχει - θα σας δείξει πάσες ώρες εργάσθηκε η μηχανή αλλά μπορείτε να του έχετε τόση εμπιστοσύνη όσο και στους χιλιομετρητές των αυτοκινήτων. Π.χ. ο ιδιοκτήτης που έχει πρόθεση να πουλήσει το σκάφος του, είναι δυνατό στις αρχές της σαιζόν να αποσυνδέσει τα σύρματα του ωρόμετρου και, φυσικά, να μη λειτουργήσει.
Η εξέταση ενός κινητήρα DIESEL απαιτεί ειδική τεχνική κατάρτιση. Το καλύτερο στην περίπτωση αυτή είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο τεχνικό που θα μπορέσει να μετρήσει και τις συμπιέσεις στους κυλίνδρους.
Ο DIESEL είναι κινητήρας φτιαγμένος για να «δουλεύει» πολύ και την κατάσταση του μπορείτε να την ελέγξετε αν εξετάσετε τον καπνό της εξάτμισης: άσπρος καπνός αποτελεί ένδειξη καλής λειτουργίας. Αν όμως είναι υπερβολικός ο καπνός, μπορεί να σημαίνει ότι κάποια ένωση του καπακιού της μηχανής έχει σπάσει και έτσι μπαίνει νερό στους κυλίνδρους. Μαύρος καπνός σημαίνει κακή ρύθμιση των ψεκαστήρων ή του κυκλώματος εισαγωγής αέρα, ενώ μπλε καπνός δείχνει φθορά ελατήριου εμβόλου.
Δώστε τη μεγαλύτερη προσοχή στον έλεγχο των μηχανικών τμημάτων του σκάφους που σκοπεύετε ν' αγοράσετε και, αν γνωρίζετε έναν καλό μηχανικό, ζητήστε του να σας συνοδέψει.

Εξαρτήματα
Δεν προσθέτουν αξία στη βασική τιμή πωλήσεως του σκάφους, αλλά μπορεί να σας ενδιαφέρουν, οπότε η αγορά γίνεται πιο συμφέρουσα.
Προσέξτε κυρίως την άγκυρα, την αλυσίδα και το παλαμάρι της για το αγκυροβόλιο. Είναι σε καλή κατάσταση ή θέλουν αλλαγή; Μην εντυπωσιάζεστε από ηλεκτρονικά όργανα τύπου βυθόμετρου, ραδιοτηλεφώνου κ.λ.π. Αν έχουν χρησιμοποιηθεί για 2 χρόνια χάνουν μέχρι και 50% της αξίας τους.
Εξετάστε τον εσωτερικό εξοπλισμό και κυρίως τις βάνες εισαγωγής - εξαγωγής του σκάφους όπως και αυτές των ναυτικών αποχωρητηρίων (W.C.).
Εξετάστε επίσης τα στρώματα στις κουκέτες που θα σας «μιλήσουν» τι μεταχείριση είχε το σκάφος από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του.


 

τιμή
σκαρί
κινητήραςΠροηγούμενη σελίδα
- Κεντρική σελίδα - Κατάλογος