500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ
 


Αλυσίδα και παλαμάρι

Ανέφερα προηγουμένως ότι είναι απαραίτητη η χρήση μιας ορισμένου μήκους αλυσίδας για την άγκυρα ή το τεσσαροχάλι. Και αυτό επειδή το τεσσαροχάλι και η άγκυρα δεν μπορούν να γαντζωθούν πραγματικά στο βυθό, παρά μόνο όταν συρθούν παράλληλα προς αυτόν.
Ο ρόλος της αλυσίδας είναι να πλατύνει τη γραμμή του αγκυροβολίου με το ίδιο το βάρος της και να έχει αντοχή στη φθορά.
Το παλαμάρι από συνθετικές ίνες είναι πιο ελαφρύ και ευκίνητο από την αλυσίδα. Η διάμετρος του, λοιπόν, πρέπει να είναι σωστά υπολογισμένη, για να παρέχει καλή ασφάλεια. Η ελαστικότητά του επιτρέπει την απορρόφηση και απόσβεση των δονήσεων από τα κύματα.
Η αλυσίδα όταν είναι καλά τεντωμένη - δηλαδή όταν δεν ακουμπά τελείως στο βυθό - παρουσιάζει επίσης μια σχετική ευκαμψία. Ένα σκάφος για να κρατηθεί σωστά από την άγκυρα του πρέπει να τραβιέται από μπροστά και όχι από τα πλάγια.
Το παλαμάρι μπορεί να φθαρεί εύκολα από την τριβή. Γι’ αυτό καλό είναι να το περάσουμε μέσα σ' ένα πλαστικό σωλήνα στο σημείο που τρίβεται πάνω στα σκάφος
Το παλαμάρι του αγκυροβολίου πρέπει να βρίσκεται στο εσωτερικό του σκάφους (για να μην πέσει στη θάλασσα από μια απότομη μανούβρα), δεμένο με κόμπο αντοχής σε σταθερό σημείο και όχι με κρίκο που δύσκολα ελευθερώνεται. Σε περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου, μια μαχαιριά θα αρκεί για να το απελευθερώσει.
Για τα σκάφη που δεν διαθέτουν σημεία στήριξης πράγμα συνηθισμένο σε ορισμένα DAY-CRUISERS και DINGHIES, θα συνιστούσα μάλλον να βάζετε ένα πλωτήρα (μια σημαδούρα) στην άκρη του παλαμαριού.
Σε περίπτωση που πέσει στο νερό λόγω απροσεξίας θα είναι εύκολο να το ξαναβρείτε χωρίς πολλές φασαρίες Η σύνδεση μεταξύ του παλαμαριού και της αλυσίδας θα γίνει με ένα κόμπο αντοχής, καλά σφιγμένο πάνω στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας με τα ειδικό «κλειδί» σε σχήμα Π. Ένα άλλο τέτοιο κλειδί θα συνδέει την αλυσίδα στην άγκυρα ή στο τεσσαροχάλι.
Αυτά τα κλειδιά πρέπει να είναι ασφαλισμένα με μια βίδα που περνάει απ' τα «πόδια» τους.
Για να μάθετε τις διαμέτρους των αλυσίδων, κρίκων και παλαμαριών από NYLON, συμβουλευθείτε τον επόμενο πίνακα που περιέχει επίσης και τα βάρη των αλυσίδων.

Προώστης - Μπίντα - Δέστρα - Βίντσι κ.λπ.
Ο προώστης είναι εξάρτημα (ράουλο) της πλώρης που συναντάμε σε πλοία σχετικά μεγάλου μεγέθους και συνήθως διαθέτουν ένα ράουλο που επιτρέπει τα σήκωμα και κατέβασμα της αλυσίδας του σχοινιού αγκυροβολίου. Είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ για σκάφη του τύπου CABIN - CRUISER και μεγαλύτερα.
Τα όκια υπάρχουν πάντα σε ζευγάρια για να επιτρέπουν το πέρασμα του σχοινιού στη δεξιά και αριστερή πλευρά του σκάφους, πάντα κοντά στο διαμήκη άξονα του. Θα πρέπει να προσεχθεί να μην έχουν λάθος διαστάσεις, όπως και οι δέστρες και οι μπιντές στις οποίες θα δεθούν τα σχοινιά.
Δένουμε το παλαμάρι σε μια δέστρα, γυρίζοντας το και σταυρώνοντας το από το κέντρο. Προσέχουμε να περάσει η ελεύθερη άκρη από την τελευταία θηλιά, πάντα σταυρωτά.
Στη μπίντα δένουμε το παλαμάρι με δύο «τσακιστές», γνωστές σε όσους έχουν κάνει προσκοπισμό. Προσοχή, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστός ο κόμπος: Οι άκρες πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό των θηλειών και να φεύγουν σε αντίθετη κατεύθυνση.
Στο κατάστρωμα υπάρχει και μια μεταλλική κυλινδρική θήκη μέσα από την οποία βγαίνει η αλυσίδα και το παλαμάρι.
Μια πλάκα επιτρέπει το μπλοκάρισμα κάποιου κρίκου της αλυσίδας για να αποφεύγεται έτσι η ταλάντευση της. Αυτά το εξάρτημα το συναντάμε μόνο σε αρκετά μεγάλα σκάφη, συνήθως εφοδιασμένα με βίντσι, ηλεκτρικό ή χειροκίνητο, που μπορεί να τραβήξει βαρύ σχοινί ή αλυσίδα.
Δεν είναι πολυτέλεια για ένα σκάφος 10 μέτρων το εξάρτημα αυτό. Αν είναι ηλεκτρικό, θα πρέπει να προσέχετε την κατάσταση της μπαταρίας που το τροφοδοτεί. Αν είναι χειροκίνητο θα πρέπει να προσέξετε μη χάσετε τη μανιβέλα ή τη μανέτα που το γυρίζει.

Τρίκλωνα και άλλα σχοινιά
Είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρχουν στο σκάφος 2 - 3, τουλάχιστο, τρίκλωνα σχοινιά, μήκους όχι μικρότερου από 50 - 60 μ. Τα σχοινιά αυτά χρησιμεύουν στο αγκυροβόλιο, σε πιθανή ρυμούλκηση, για τα δέσιμο σκαφών «κατά ζεύγη» στο λιμάνι κ.λ.π. Η πείρα έχει αποδείξει ότι είναι πολύ χρήσιμα.
Υπάρχουν και άλλα σχοινιά μικρότερου μήκους και μικρότερης διαμέτρου. Χρησιμεύουν κατά το αγκυροβόλημα του σκάφους σε λιμάνι απ' το εμπρός ή πίσω μέρος. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν 2 ή 3 στα σκάφος, πάντα σε καλή κατάσταση.
Με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσετε το πόσο σπουδαία είναι η ύπαρξη σχοινιών, κάθε είδους, με διάφορα μήκη και διαμέτρους για κάθε χρήση.
Σε ένα σκάφος με κινητήρα πρέπει να υπάρχουν πάντα δύο σχοινιά έτοιμα για την περίπτωση π.χ. που θα πλευρίσει την ειδική προβλήτα εφοδιασμού καυσίμων. Συνήθως εκεί γίνεται ουρά και δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.


 

προσάραξη
που και πότε αγκυροβολούμε
άγκυρες
αλυσίδα και παλαμάρι
remetzo
χειρισμός άγκυρας
προκυμαία
κόμποι


Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος