500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ
 


Μόνιμο αγκυροβόλιο (Ρεμέτζο)

Συνήθως αποτελείται από μια συμπαγή βαριά πλάκα, που συνδέεται μέσω μιας αλυσίδας με μια σημαδούρα για να δείχνει τη θέση της στην επιφάνεια. Η σημαδούρα διευκολύνει επίσης και το μάζεμα της αλυσίδας, όταν χρειαστεί.
Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται συνήθως σε όχι πλήρως εξοπλισμένα λιμάνια ή όρμους. Επίσης εφαρμόζεται και σε ποτάμια ή λίμνες.
Το πλεονέκτημα του είναι ότι «σημαδεύει» το χώρο που προορίζεται για το δέσιμο κάθε σκάφους, ενώ συγχρόνως διευκολύνει τις μανούβρες του αγκυροβολίου και τους χειρισμούς πριν από το ξεκίνημα. Επίσης περιορίζει την ακτίνα μετατοπίσεως της πλώρης του αγκυροβολημένου σκάφους.
Σε ένα ρεμέτζο χρησιμοποιούμε λιγότερη αλυσίδα από ότι με μια κανονική άγκυρα.
Πολλοί τοποθετούν τέτοιου είδους ρεμέτζα μπροστά από τη βίλα τους, έστω και αν είναι νοικιασμένη, ή το ξενοδοχείο τους.
Είναι εύκολο να κατασκευασθεί ένα ρεμέτζο για την περίοδο των διακοπών αν χρησιμοποιηθούν 3 - 6 τσιμεντόλιθοι (ή περισσότεροι) ανάλογα με το βάρος του σκάφους και δεθούν μεταξύ τους με ένα κρίκο ασφαλισμένο με δύο μικρότερους κρίκους.
Στο τέλος των διακοπών φθάνει να πάρετε την αλυσίδα μαζί σας στο σκάφος και να ξαναγυρίσετε την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν επίσης και άλλοι τρόποι για ρεμέτζο, όπως π.χ. ένας γκαζοτενεκές γεμισμένος με τσιμέντο.

Γάντζος
Είναι το πιο χρήσιμο, ίσως, εξάρτημα του σκάφους. Χρησιμοποιείται κάθε φορά που το σκάφος μανουβράρει για προσόρμιση και βοηθάει στην αποφυγή σύγκρουσης. Διαλέξτε ένα γάντζο γερό, με αρκετό μήκος και πλαστικό άγκιστρο, για να μην προξενήσετε βλάβη στα γειτονικά σκάφη. Επίσης πρέπει να επιπλέει για να μην τον χάσετε σε περίπτωση που σας πέσει στο νερό.
Πλαστικές λαβές μπορούν να τον συγκρατούν κατά μήκος του κόκπιτ, ή μπροστά απ' το χώρο του κινητήρα, ώστε να χρησιμοποιείται αμέσως.

Μπαλόνια — Προστατευτικές μπάντες
Πρόκειται για διάφορα είδη μπαλονιών που συγκρατούνται από ένα λεπτό καλώδιο ή σχοινί, αιωρούνται ελεύθερα και προστατεύουν το σκαρί του σκάφους από τα κτυπήματα πάνω στην προβλήτα ή άλλα πλοία όταν πραγματοποιεί μανούβρες ή έχει αράξει.
Χρειάζονται τουλάχιστον 6 κομμάτια (μπαλόνια) για ένα σκάφος μεσαίου μεγέθους, τρία σε κάθε πλευρά. Αν το σκάφος ξεχειμωνιάζει στη θάλασσα ή ξεπερνά τα 8 μέτρα, τότε χρειάζονται 8 κομμάτια.
Θα πρέπει να προσέχετε τη συντήρηση τους και το πλύσιμο και καθάρισμα κάθε εποχή, για να αποφύγετε το βρόμισμα του σκάφους σας ή του γείτονα σας. Γι’ αυτό τα λάστιχα που χρησιμοποιούν πολλοί - παρά την αποτελεσματικότητα τους - δεν ενδείκνυνται, εκτός και αν τοποθετηθούν μέσα σ' ένα σάκο οπό χοντρό καραβόπανο.
Από τη στιγμή που το σκάφος αποπλεύσει πρέπει να μαζευτούν τα μπαλόνια. Δυστυχώς όμως ο όγκος τους είναι ενοχλητικός. Σ' ένα RUNABOUT ή ένα DAY-CRUISER μπορούν να στοιβαχτούν σε ένα κιβώτιο στο αμπάρι.
Σε μεγαλύτερο σκάφος μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά μπαλόνια.
Για να είναι αποτελεσματικά τα μπαλόνια πρέπει να τοποθετούνται κάθετα και σύρριζα στην κουπαστή ή οπωσδήποτε στο ύψος που το άλλο αντικείμενο (σκάφος, προβλήτα κ.λ.π.) μπορεί να μας προξενήσει ζημιά.

 


 

προσάραξη
που και πότε αγκυροβολούμε
άγκυρες
αλυσίδα και παλαμάρι
remetzo
χειρισμός άγκυρας
προκυμαία
κόμποι


Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος