500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ
 


Χειρισμός της αγκύρας

Το αγκυροβόλιο δεν είναι μια μανούβρα με την οποία μπορεί ο καθένας να αυτοσχεδιάσει, αλλά χρειάζεται σωστή τακτική και γρήγορα αντανακλαστικά. Η μορφολογία του βυθού έχει μεγάλη σημασία: Η άγκυρα θα πιάσει καλύτερα στον αμμώδη και λασπώδη βυθό και λιγότερο καλά σε χαλίκια. Δεν θα είναι δε καθόλου σίγουρη πάνω σε φυτά ή βράχια. Το ίδιο συμβαίνει όταν ο βυθός έχει κλίση.
To βάθος επίσης δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο: μια πολύ τεντωμένη αλυσίδα (ή σχοινί) αγκυροβολίου δεν προσφέρει πολλή ασφάλεια.
Πρέπει να αγκυροβολούμε σε απόσταση τουλάχιστο 3 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι το ύψος της επιφάνειας του νερού εκεί όπου το βάθος ξεπερνά τα 4 με 5 μέτρα. Κάτω από το όριο αυτό, πράγμα που συμβαίνει συχνά με σκάφη αναψυχής πρέπει να αγκυροβολούμε 4 - 5 φορές πιο πολύ από το ύψος της επιφάνειας του νερού με τρόπο ώστε η αλυσίδα /σχοινί του αγκυροβολίου να είναι αρκετά μεγάλη για να αποσβένει τους κραδασμούς από ένα μικρό κύμα. Εκεί όπου σημειώνεται παλίρροια, πρέπει να έχετε υπόψη σας την άνοδο της επιφάνειας του νερού και να υπολογίσετε τα αγκυροβόλιο ανάλογα, αν έχετε σκοπό να μείνετε για αρκετές ώρες.
Ένα DAY-CRUISER και ένα CABIN-CRUISER αγκυροβολεί συχνά μπροστά σε κάποια παραλία με βάθος 1.20/1.50 μ. Τότε είναι αρκετά να βουλιάξετε όλη την αλυσίδα και να αφήσετε τα παλαμάρι να φτάσει ως το νερό, πριν το γυρίσετε στη δέστρα.
Για να σιγουρευτείτε ότι η άγκυρα έχει πιάσει γερά, πρέπει - πριν αποβιβαστείτε - να «βάλετε σημάδι» κάποιο αντικείμενο στην ακτή για να δείτε αν το σκάφος αλλάζει θέση.
Είναι απαραίτητο να φθάνουμε στο σημείο όπου θα ρίξουμε την άγκυρα με τη μικρότερη δυνατή φόρα, με το μοτέρ στο «κρατεί» και - αν χρειάζεται - με λίγο «ανάποδα», για να ανακοπεί η ταχύτητα.
Δεν ρίχνουμε την άγκυρα εν κινήσει αλλά σταματημένοι στρίβοντας τα τιμόνι προς την πλευρά που βυθίζεται η άγκυρα για να αποφύγουμε τη στροφή του σκάφους, γύρω από την άγκυρα και το ενδεχόμενο να γυρίσει προς το πέλαγος χωρίς να έχει περάσει πάνω από τη γραμμή (αλυσίδα/ σχοινί) του αγκυροβολίου.
Αν υπάρχει άνεμος ή θαλάσσιο ρεύμα, θα πρέπει να φέρετε τα σκάφος «κόντρα», ώστε να κόψει ταχύτητα πιο εύκολα.
Δεν πετάμε την άγκυρα άλλα τη βυθίζουμε, δηλαδή την αφήνουμε να φύγει σιγά-σιγά μέχρι να ακουμπήσει στο βυθό. Κρατάμε απαλά την αλυσίδα και το παλαμάρι για να ακουμπήσουν μαλακά στο βυθό, και όχι ακατάστατα πάνω στην άγκυρα, διότι τότε δεν θα έχουμε ένα καλό αγκυροβόλιο.
Όταν ολοκληρωθεί η περιστροφή της πλώρης του σκάφους γύρω από την άγκυρα, λίγο «ανάποδα», θα τεντώσει καλά τα αγκυροβόλιο και θα καρφώσει γερά την άγκυρα στο βυθό. Πάντως στη μανούβρα αυτή πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην υπερβάλετε.
Είναι απαραίτητο, η αλυσίδα και τα παλαμάρι να γλιστρούν αμέσως όποτε θέλετε, χωρίς προβλήματα, αγκιστρώματα και χωρίς να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια. Γι' αυτό πρέπει να είναι καλά τυλιγμένα πάνω στο σκάφος και τακτοποιημένα, ώστε να φεύγουν γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης.
Ο κινητήρας θα πρέπει να σταματήσει να δουλεύει μόνο όταν το σκάφος γυρίσει την πλώρη του κόντρα στον καιρό και έχετε βεβαιωθεί ότι η άγκυρα έπιασε καλά. Κρατώντας αναμμένο τον κινητήρα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για τη διόρθωση μιας αδέξιας ή λανθασμένης μανούβρας. Εξάλλου κι από μηχανολογική άποψη δεν είναι καλό να σταματήσετε το μοτέρ αμέσως.
Αφήστε τον κινητήρα να δουλέψει στο ρελαντί 3 με 4 λεπτά, ώστε να κυκλοφορήσει το θαλάσσιο νερό που φροντίζει για την ψύξη του. Μετά μπορείτε να τον σβήσετε.


Απλός τρόπος αγκυροβολίου

Να μια απλή τεχνική, την οποία θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε DINGHIES ή μικρά RUNABOUTS. Πάρτε ένα σχοινί αρκετά μεγάλου μήκους και διαμέτρου και δέστε γερά τη μια άκρη του στο «δαχτυλίδι» του πρωρόξυλου. Το μήκος του σχοινιού πρέπει να είναι τόσο ώστε η άλλη άκρη του να φθάνει ως τη θέση του κυβερνήτη.
Στην άκρη του αυτή θα συνδέσετε καλά το σχοινί του αγκυροβολίου με ένα γερό κόμπο και έτσι θα αγκυροβολήσετε εύκολα απ' τη θέση σας. Επίσης δεν θα έχετε μετά πρόβλημα στο τράβηγμα της άγκυρας.


Κόλλημα της αγκύρας

Όταν αγκυροβολούμε σε Βραχώδη βυθό, όπου η άγκυρα κινδυνεύει να μπλοκάρει κάπου, όπως επίσης και μέσα σε μερικά παλιά λιμάνια όπου δεν έχουν παρθεί κατάλληλα μέτρα για το αγκυροβόλιο, πρέπει να δέσουμε ένα αρκετά λεπτό σχοινί στην άκρη της άγκυρας ώστε να μπορέσουμε να την αναποδογυρίσουμε και να την ξεκολλήσουμε. Εννοείται πώς το μέτρο αυτό πρέπει να παρθεί πριν γίνει το αγκυροβόλιο, γιατί μετά είναι πολύ αργά.
Ένας άλλος τρόπος είναι η πρόσδεση στην άκρη του λεπτού σχοινιού μιας σημαδούρας. Έτσι όμως μπορεί να κοπεί από τους έλικες άλλων σκαφών. Καλύτερα είναι, λοιπόν, η ελεύθερη άκρη του σχοινιού να δένεται στο σκάφος σας.
Προσοχή όμως: το λεπτό σχοινί πρέπει να έχει μεγαλύτερο μήκος από την αλυσίδα/σχοινί του αγκυροβολίου διότι, διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυρίσει την άγκυρα.
Αν το λεπτό σχοινί είναι κοντό, μπορούμε να το δέσουμε σ' ένα σημείο της αλυσίδας ή του παλαμαριού έτσι ώστε - όταν το τραβήξουμε - να είμαστε σε θέση να πιάσουμε το αγκυροβόλιο με το γάντζο και να γυρίσουμε την άγκυρα.
Σίγουρα όλα αυτά δεν είναι ούτε εύκολα ούτε διασκεδαστικά αλλά είναι αναγκαία προκειμένου ν' αποφύγουμε να παγιδευτεί η άγκυρα, και το ενδεχόμενο να αναγκαστεί κανείς να κόψει το παλαμάρι ή την αλυσίδα, αφήνοντας τα μαζί με την άγκυρα στα βυθό, αν δεν διαθέτει τα κατάλληλα σύνεργα για κατάδυση.


Μπλεγμένη άγκυρα

Κάποια μέρα θα βρεθείτε με την άγκυρα σας τόσο γαντζωμένη ώστε θα είναι σχεδόν αδύνατον να την ξεκολλήσετε με το χέρι.
Στην περίπτωση αυτή βάλτε τη μηχανή «πρόσω» και προσπαθήστε να την κάνετε ν' αναποδογυρίσει. Μάλλον θα τα καταφέρετε.
Σε μερικά λιμάνια, ιδίως Μεσογειακά, στα οποία επικρατεί μια ...γραφική αναρχία(!), θα αντιμετωπίσετε ένα σοβαρό πρόβλημα: το γειτονικό σας σκάφος έχει περάσει την αλυσίδα/ σχοινί του αγκυροβολίου του πάνω απ’ τη δική σας. Και εδώ αρχίζει η περιπέτεια...
Πρέπει να σηκώσετε την αλυσίδα/ σχοινί του αγκυροβολίου σας όσο γίνεται πιο ψηλά ώστε να ανασηκωθεί και το αγκυροβόλιο του άλλου σκάφους. Σε κάποιο κρίκο της αλυσίδας του θα δέσετε ένα σχοινί και έτσι θα το κρατήσετε ανασηκωμένο. Τότε θα αφήσετε το δικό σας αγκυροβόλιο να βουλιάξει για να «απελευθερωθεί» και μετά θα το τραβήξετε από τη μέσα πλευρά. Ίσως όμως χρειασθεί να βουτήξετε για να δέσετε το σχοινί.


Άγκυρα εμπρός – Άγκυρα πίσω

Παρασυρόμενο από την αλλαγή του ανέμου ή ενός ρεύματος, το σκάφος γυρίζει γύρω από την άγκυρά του, μπορεί μάλιστα να διαγράψει ένα πλήρη κύκλο, πράγμα που συμβαίνει συνήθως σε θάλασσα με παλίρροια.
Πρέπει λοιπόν να προσέξετε όταν γυρίζει έτσι, να μην προσκρούσει σε κάποιο βράχο ή σκόπελο.
Η σύγκρουση δύο αραγμένων σκαφών, θεωρητικά τουλάχιστον, αποκλείεται αν οι άγκυρές τους απέχουν αρκετά μεταξύ τους. Άλλωστε πριν αγκυροβολήσετε θα πρέπει να προσέξετε τα άλλα σκάφη, τη θέση τους, αν στριφογυρίζουν κι αυτά καθώς και το σχήμα της καρίνας τους.
Για να αποφύγετε τυχόν ατύχημα, μπορείτε να ρίξετε και μία δεύτερη άγκυρα στο πίσω μέρος του σκάφους. Ένα δέντρο, μια μεγάλη ρίζα ή ένας βράχος μπορούν να χρησιμεύσουν για σταθερό σημείο πρόσδεσης του παλαμαριού. Στην περίπτωση βράχου για να μη φθαρεί το σχοινί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια αλυσίδα στις άκρες της οποίας θα υπάρχουν κρίκοι. Στους κρίκους αυτούς θα δεθεί το σχοινί.


Αγκυροβόλιο με δύο άγκυρες

Για να ενισχύσουμε το κράτημα του αγκυροβολίου μπορούμε – και επιβάλλεται σε περίπτωση κακοκαιρίας- να χρησιμοποιήσουμε δύο άγκυρες. Ρίχνουμε τις άγκυρες εμπρός και τεντώνουμε τις αλυσίδες – σχοινιά, ώστε το σκάφος να βρεθεί στην κορυφή ενός ισοσκελούς τριγώνου με γωνία 60 ή 90 μοιρών. Έτσι εξασφαλίζεται ένα τέλειο αγκυροβόλιο.
Είναι η τεχνική που παρέχει τη μεγαλύτερη ασφάλεια, όταν υπάρχει φόβος ότι έρχεται δυνατός αέρας. Αρκεί να αφήσετε να πέσει η πρώτη άγκυρα και μετά από μια μικρή μετακίνηση του σκάφους αφήνετε να πέσει και η δεύτερη, σε άλλο σημείο. Δεν χρειάζεται παρά μόνο να σχηματίζουν μια κάθετο προς τον άνεμο η το ρεύμα. Έπειτα φέρνετε το σκάφος στην κορυφή του τριγώνου.
Για να μη μετακινηθεί το σκάφος μπορείτε με καλό καιρό να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό σκάφος. Παίρνετε μαζί σας άγκυρες και σχοινιά, κάνετε την ίδια ακριβώς δουλειά και κουβαλάτε στην επιστροφή τις άκρες τους, που θα αφήνετε να ξετυλίγονται κατά τη διαδρομή.


Αγκυροβόλιο με «ουρά»

Μια άλλη τεχνική είναι με δύο άγκυρες στα ίδιο αγκυροβόλιο. Η πιο μικρή είναι δεμένη στη βασική άγκυρα με μια αλυσίδα. Το σύστημα αυτό προσφέρει πολύ καλό «κράτημα» σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Να έχετε όμως υπόψη σας κάτι: οι δύο άγκυρες πρέπει να δρουν μαζί και γι’ αυτό χρειάζεται να τις βυθίζετε σε κατάλληλο μέρος. Σε βυθό αμμώδη, λασπώδη, με σκληρά χαλίκια, αλλά όχι φυσικά με βράχους.
Για να ανασυρθεί τα αγκυροβόλιο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, θα πρέπει η αλυσίδα που συγκρατεί τις δύο άγκυρες να είναι πια μεγάλη από το ύψος της επιφάνειας του νερού. Διαφορετικά το συνολικό βάρος από τις δύο άγκυρες με τις αλυσίδες τους μπορεί να είναι πολύ μεγάλο και να μη σας επιτρέψει να τις τραβήξετε εύκολα.
Στη Μεσόγειο συμβαίνει συχνά να φυσάει ξαφνικά δυνατός άνεμος και να σηκώνει θάλασσα. Γι' αυτό πρέπει να προβλέψουμε έγκαιρα ένα τέτοιο τρόπο αγκυροβολίου.

 


 

προσάραξη
που και πότε αγκυροβολούμε
άγκυρες
αλυσίδα και παλαμάρι
remetzo
χειρισμός άγκυρας
προκυμαία
κόμποι


Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος