Search Engine & directory se.gr :: http://www.se.gr/gr/add-url.php ::

Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΦΟΥΣΚΩΤΟ Ή YAGHT;
 

ΕΝΑ ΦΟΥΣΚΩΤΟ ΣΚΑΦΟΣ Ή ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΟΤ

Τα σκάφη με κινητήρα θα μπορούσαν άνετα να συγκριθούν με τα αυτοκίνητα γιατί έχουν ένα κοινό σημείο: το τιμόνι.
Όμως ο παραλληλισμός αυτός σταματάει εδώ, μια και ένα 2CV δεν διαφέρει τόσο πολύ από μια MASERATI, όσο ένα φουσκωτό σκάφος από ένα μεγάλο γιοτ κρουαζιέρας, θα δούμε το γιατί.

Τα φουσκωτά σκάφη

Τα Φουσκωτά σκάφη απόκτησαν μια καλή φήμη σ' όλες τις θάλασσες του κόσμου και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.
Τα φουσκωτά σκάφη γεννήθηκαν στη Γαλλία πού ακόμα και σήμερα αποτελεί τον κυριότερο κατασκευαστή του είδους στον κόσμο. Το όνομα ZODIAC χρησιμοποιείται συχνά για τη σχεδίαση παρόμοιων σκαφών.
Τα πλεονεκτήματα του φουσκωτού σκάφους, πέρα από το ότι διπλώνουν και τακτοποιούνται εύκολα, εντοπίζονται κυρίως στην εξαιρετική πλευστικότητα και την ασύγκριτη ευστάθεια τους.
Το κέντρο βάρους πού βρίσκεται πολύ χαμηλά και η μεγάλη σχέση πλάτους/μήκους, προσφέρουν ασφάλεια, ενώ τα στεγανά είναι χωρισμένα σε πολλά διαμερίσματα για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι σε περίπτωση πού το φουσκωτό τρυπήσει.
Σε πολύ ταραγμένη θάλασσα, τα φουσκωτό σκάφος επιπλέει σαν φελλός χωρίς να αναποδογυρίσει.
Κατασκευάζεται από συνθετικό ύφασμα αλειμμένο με NEOPRENE για στεγανότητα και είναι «ντυμένο» με ΗΥPALON για προστασία από τη διαβρωτική επίδραση της άμμου και των χαλικιών, καθώς επίσης και των χημικών ουσιών με υδρογονάνθρακες.
Η συγκόλληση του υλικού γίνεται «εν ψυχρώ». Η μέχρι τώρα τεχνική της συγκόλλησης με θερμό βουλκανισμό δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην κατασκευή γνήσιων σκαφών θάλασσας.
Το δάπεδο συνήθως κατασκευάζεται από συνδεδεμένα κομμάτια ειδικού κόντρα-πλακέ των οποίων η ακαμψία εξασφαλίζεται από τους φουσκωτούς θαλάμους.
Για να επιτευχθεί καλύτερη συμπεριφορά και τέλειο τέντωμα του πανιού, που βρίσκεται στο πάτωμα, τα φουσκωτά σκάφη διαθέτουν καρίνα, είτε άκαμπτη από ξύλο είτε φουσκωτή.
Σε μερικά μοντέλα, όπως στον τύπο AERAZUR, το πανί είναι κολλημένο με τέτοιο τρόπο στους αεροθαλάμους ώστε να δημιουργείται ένα στρώμα αέρα την ώρα που το σκάφος γλιστρά με ταχύτητα στην επιφάνεια μιας ήρεμης θάλασσας. Χάρη σ' αυτήν την τεχνική, ένας τύπος φουσκωτού σκάφους κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με 92.54 χιλ./ώρ. (αγωνιστικό μοντέλο).
Για να κινηθεί ένα φουσκωτό σκάφος δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί κινητήρας μεγάλης ιπποδύναμης.
Για ένα σκάφος μήκους 4/4.20 μ, και βάρους 60 κιλών αρκεί μια εξωλέμβιος μηχανή 25 ίππων.
Με 3 - 4 άτομα για επιβάτες, τον εξοπλισμό, τα τρόφιμα και διάφορες αποσκευές, ένα παρόμοιο σκάφος καταναλώνει περίπου 9 λίτρα βενζίνης με ταχύτητα κρουαζιέρας. Από την άλλη πλευρά, ένας κινητήρας 40 ίππων είναι απαραίτητος για να γνωρίσει κανείς τις χαρές του θαλάσσιου σκι.
Συχνά, επειδή οι τιμές των φουσκωτών και των κινητήρων είναι αρκετά υψηλές, μερικοί «πρωτάρηδες» αγοράζουν σκάφη των 3.20/3.50 μ. αντί των 4/4.20 μ., όπως θα ήθελαν.
Αυτό είναι λάθος και το καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας τις μικρές αγγελίες τον Οκτώβριο.
Τα φουσκωτά αυτού του μήκους είναι πολύ μικρά για κανονική χρήση ή θαλάσσιο σκι. Προτιμότερη είναι η αγορά σκάφους 4 μ. μ’ ένα μεταχειρισμένο κινητήρα.
Η συντήρηση ένας φουσκωτού σκάφους πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη.
Χρειάζεται πλύσιμο και ξέπλυμα με πολύ νερό στο τέλος κάθε περιόδου. Πρέπει να εξαφανιστεί σχολαστικά κάθε ίχνος άμμου πριν από το δίπλωμα.
Τις επισκευές πρέπει να τις εμπιστευθείτε σε κάποιον ειδικό πριν γίνει η αποθήκευση. Ακόμα να βερνικωθούν τα ξύλινα εξαρτήματα κ.λπ.
Αν συντηρηθεί σωστά ένα φουσκωτό σκάφος, μπορεί ν’ αντέξει άνετα 10 χρόνια. Επιφυλάσσει ιδιαίτερες απολαύσεις, ιδίως στον οικονομικό τομέα και στα σπορ. Σε τελική ανάλυση μάλλον δεν υπάρχει σκάφος κρουαζιέρας πιο οικονομικό και σίγουρο.
Επιτρέπει την αποβίβαση σε οποιοδήποτε μέρος, προσφέροντας τη δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς ακόμα και τα πιο απομονωμένα και καλά προφυλαγμένα από βράχους λιμανάκια.
Αντίθετα τους λείπει κάποια άνεση λόγω της κοιλότητας τους και της τάσης πού έχουν να παφλάζουν κατά την κίνηση.

Τα YACHTS (Γιοτ)

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά σ' αυτά τα «υποδείγματα» της άνεσης, του κάλου γούστου και της πολυτέλειας.
Τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου, φιλοξενούν πολλά τα οποία σπάνια βγαίνουν από αυτά αλλά μπορούν να διασχίσουν οποιαδήποτε θάλασσα.
Με κινητήρες που μπορούν να παράγουν 2.000 ίππους και επαγγελματικά πληρώματα τα γιοτ είναι αληθινά πλεούμενα παλάτια που καθρεφτίζουν τον πλούτο των ιδιοκτητών τους.
Άλλωστε φτιάχνονται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Οι βάρκες και τα κανό

Μ' αυτούς τους όρους προσδιορίζουμε από τη μία μεριά τα μικρά ανοιχτά σκάφη πού είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα ή θερμοπλαστική A.B.S. και πού προορίζονται ειδικά για ψάρεμα και βόλτα στη θάλασσα ή σε ποτάμι και προωθούνται από κινητήρες μικρής ιπποδύναμης (συνήθως κάτω των 6 ίππων) ή πανί.
Χρησιμοποιούνται επίσης σαν βοηθητικά σκάφη πάνω σε μεγαλύτερα.
Κλασικό παράδειγμα είναι το δημοφιλές SPORTYAK 1, ένα δυναμικό σκαφάκι γενικής χρήσης, με μήκος 2.73 μ., πλάτος 1.07 μ. και βάρος 23 κιλών.


 

dinghies
runabouts
day cruisers
cabin cruisers
σκάφη ψαρέματος-αναψυχής
trawlers
fifties
houseboats
αγωνιστικάΠροηγούμενη σελίδα
- Κεντρική σελίδα - Κατάλογος