500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
 

Εσωλέμβιοι κινητήρες για σκάφη πάνω από 6 μέτρα

Για λαμπρές επιδόσεις ή για θαλάσσιο σκι καλύτερα θα είναι να στραφεί κανείς στους 60/70 ίππους.
Ο εσωλέμβιος κινητήρας γίνεται αναμφισβήτητα ασυναγώνιστος όταν πρόκειται για σκάφος μεγαλύτερο των 6 μέτρων. Και γι’ αυτές τις διαστάσεις όμως τίθεται το ερώτημα της χρησιμοποίησης ενός ή δύο μηχανών.
Oι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν διάφορες λύσεις με πολλούς τύπους. Συνήθως αρχίσουν από τους 120/130 ίππους για να φθάσουν τους 225, περνώντας από τους 140/165/170 σε συνδυασμό 2 κινητήρων των 120/130 ή 2 των 165/170 ίππων.


Βενζίνη ή DIESEL;

Και στις δύο περιπτώσεις τίθεται επίσης θέμα εκλογής καυσίμου: βενζίνη η DIESEL;
Οι διαδοχικές αυξήσεις των καυσίμων δημιούργησαν πολλά πλεονεκτήματα υπέρ του DIESEL που συγκριτικά με μια ίση ποσότητα βενζίνης έχει χαμηλότερη τιμή. Η πείρα όμως αποκαλύπτει ότι η αγορά του DIESEL δεν είναι πάντα η σωστότερη λύση.
Αυτός ο τύπος κινητήρα, λόγω της ίδιας της κατασκευής του και της μηχανικής ιδιομορφίας του, είναι βαρύς και ακριβός.
Μόνο με μια ετήσια χρήση τουλάχιστον 100 ωρών ο DIESEL παρουσιάζεται πιο πλεονεκτικός από το βενζινοκινητήρα, ιδίως σε σκάφη που χρειάζονται μεγάλη δύναμη όπως τα VEDETTES.
Για τα σκάφη ψαρέματος-άναψυχης, το πρόβλημα είναι σχεδόν παρόμοιο, μόνο που το ελάχιστο όριο συμφέρουσας λειτουργίας είναι 50 ώρες.
Ο DIESEL, πάντως, υπερέχει πάντα στον τομέα της ασφάλειας: τα καύσιμα του, αντίθετα με τη βενζίνη, δεν εκρήγνυται εύκολα.
Χρειάζεται μια σωστή, προσεγμένη εγκατάσταση και μερικές ειδικές προφυλάξεις για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που στην εποχή μας έχουν οπωσδήποτε περιορισθεί.
Πρέπει να ψάξει κανείς να βρει τα χαρίσματα του DIESEL στην αξιοπιστία της λειτουργίας του, στη μακροζωία και στο μη επηρεασμό του από την υγρασία.
Συνεπώς, τη στιγμή της αγοράς του σκάφους και του κινητήρα του πρέπει να κρίνετε σωστά. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικά και ζητήστε του να σας δικαιολογήσει τους τεχνικούς λόγους για τους οποίους σας προτείνει κάποιο μοντέλο σκάφους ή κινητήρα.


Και το σύστημα κατευθύνσεως;

Σε ένα φουσκωτά σκάφος ή ένα DINGHY με κινητήρες ιπποδύναμης μικρότερης από 40 ίππους, το σύστημα κατευθύνσεως περιορίζεται στη λαγουδέρα, μια μικρή μπάρα που διπλώνει όταν δεν χρησιμοποιείται και η περιστρεφόμενη λαβή της χρησιμεύει για να δώσετε γκάζι. Μια μικρή πλευρική λαβή ρυθμίζει τη λειτουργία: «Πρόσω», «Κρατεί», «Ανάποδα», δηλαδή κίνηση εμπρός, σταμάτημα και κίνηση προς τα πίσω αντίστοιχα.
Η χρησιμοποίηση της λαγουδέρας θέλει μια κάποια οικειότητα, η οποία όμως αποκτάται εύκολα. Πρέπει να τη σπρώχνει κανείς προς τα δεξιά για να πάει τα σκάφος αριστερά και το αντίθετο.
Το σφίξιμο μιας μικρής βίδας, που λέγεται COPILOTE, σκληραίνει λίγο το σύστημα της κατεύθυνσης ώστε να μην αναγκάζεται ο οδηγός να κρατάει πολύ σταθερά τη λαγουδέρα τη στιγμή που κατευθύνει τα σκάφος προς κάποιο σημείο. Η συνήθεια θα σας επιτρέπει να ελέγχετε με ακρίβεια και με μια κίνηση τη μανέτα του γκαζιού για να επιταχύνετε ή να μείνετε στο ρελαντί.
Πάνω από 40 ίππους, όποιος και αν είναι ο τύπος του σκάφους, ένα σύστημα χειρισμού από απόσταση είναι απαραίτητο. Τέτοιο σύστημα υπάρχει σε δύο τύπους: Με κρεμαγιέρα ή με συρματόσχοινο.
Στη δεύτερη περίπτωση, μπροστά από το τιμόνι υπάρχει ένας ατέρμονος κοχλίας που διπλώνει και ξεδιπλώνει το συρματόσχοινο του οποίου τα άκρα περνούν από τροχαλίες στο εσωτερικό του σκάφους και φθάνουν στον καθρέφτη και στον κινητήρα.
Για τα σκάφη που είναι εφοδιασμένα με δυνατό κινητήρα, κυρίως εσωλέμβιο, προτιμότερο είναι το σύστημα διεύρυνσης με κρεμαγιέρα διότι αποκλείεται ο κινητήρας να γυρίσει το πηδάλιο όταν το αφήσει ο κυβερνήτης. Το σύστημα αυτό, πιο σίγουρο από το προηγούμενο, περιλαμβάνει μια ντίζα πολύ μεγάλης διαμέτρου που κινείται μέσα σε ένα σωλήνα. Το κιβώτιο της κρεμαγιέρας βρίσκεται πίσω από το τιμόνι και το καλώδιο μπορεί να λάβει οποιαδήποτε θέση χωρίς να κάνει γωνίες. Ένα σταθερά σημείο το μπλοκάρει στο σκάφος πριν η κινούμενη άκρη του σταθεροποιηθεί απευθείας στον κινητήρα ή στο βραχίονα που ρυθμίζει την κατεύθυνση του Z-DRIVE.
Το σύστημα τύπου κρεμαγιέρας είναι σχεδόν απαλλαγμένο από οποιαδήποτε τεχνική βλάβη. Επιβάλλεται σ' όλα τα σκάφη που διαθέτουν δυνατούς κινητήρες. Έχετε αυτά υπόψη σας πάντα. εξωλέμβιοι δίχρονοι
εξωλέμβιοι τετράχρονοι
εσωλέμβιοι βενζίνης
εσωλέμβιοι diesel
συστήματα μετάδοσης
HYDROJET
τουρμπίνα σε στρώμα αέρα
η ώρα της εκλογής
εσωλέμβιοι για σκάφη >6 μ.
Προφυλάξεις
Έλικας

 

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος