500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
 


Tα HYDRO JETS

Εδώ και μερικά χρόνια, ένα καινούριο είδος προώθησης έκανε την εμφάνιση του στον τομέα των σκαφών αναψυχής, αλλά και των αγώνων: Το υδροτζέτ.
Στο σύστημα αυτό, το νερο αναρροφάτε από το κέντρο περίπου του σκάφους για να φύγει με δύναμη σαν πίδακας από το πίσω μέρος, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Με αυτή την τεχνική ασχολούνται σοβαρά οι Ιταλοί, κυρίως με τη τουρμπίνα της PIAGGIO - μάρκας γνωστής από τη VESPA - που δεν είναι όμως πολύ ισχυρή. Αντίθετα οι τουρμπίνες της CASTOLDI μπορούν σε συνδυασμό με 4κύλινδρους και 6κύλινδρους κινητήρες να προσφέρουν ένα πολύ δυνατά σύνολο.
Η κατεύθυνση του σκάφους είναι εξασφαλισμένη από την πλευρική θέση που παίρνει τα τζετ του νερού χάρη σε ένα κινούμενο μηχανισμό που χρησιμεύει και για πηδάλιο.
Ένα καλοφτιαγμένο «κογχύλι» χαμηλωμένο προς τα κάτω δίνει σε πρώτη φάση το νεκρό σημείο με κάθετη θέση της ροής και δεύτερη φάση την όπισθεν με αναστροφή του πίδακα νερού προς τα εμπρός.
Αυτός ο απλουστευμένος τύπος μετάδοσης είναι πιο ανθεκτικός από εκείνον ενός εξωλέμβιου κινητήρα ή ενός Ζ-DRIVE.
Η αναρρόφηση του νερού κάτω από το σκάφος χρησιμεύει παράλληλα και για την ψύξη του κινητήρα, ενώ τα αέρια της εξατμίσεως φεύγουν στα νερό, στο ύψος της τουρμπίνας.
Ως προς το θέμα της διακυβερνήσεως του σκάφους, τα HYDROJET παρουσιάζει εξαίρετες ικανότητες σε σχέση με. τους κινητήρες που χρησιμοποιούν έλικα: Επιτρέπει πολύ μικρές στροφές και φρενάρει ακόμα και από πολύ μεγάλες ταχύτητες, χωρίς να χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από τη σωστή χρησιμοποίηση της αναστροφής του τζετ νερού.
Μην έχοντας σημείο στήριξης στην επιφάνεια του νερού το σκάφος με HYDROJET είναι πιο ευπρόσβλητο στον άνεμο. Πρέπει να αυξάνεται η πίεση του γκαζιού για να σταθεροποιηθεί η κατεύθυνση του. Για να κάνει σωστές μανούβρες τα σκάφος, χρειάζεται δύναμη. Στις χαμηλές στροφές το HYDROJET δεν ανταποκρίνεται εύκολα στις διαταγές που «δίνει» το τιμόνι.
Απ' την άλλη πλευρά όμως η απουσία του έλικα επιτρέπει στο σκάφος με HYDROJET να πλέει και σε πολύ λίγο νερά, σε ρηχά νερά ή ξυστά πάνω από την άμμο. Επί πλέον είναι πολύ ασφαλές όταν κινείται σε περιοχές ανάμεσα σε λουόμενους.
Η Ιταλική μάρκα CARNITI ασχολήθηκε πρώτη με την βιομηχανοποίηση των εξωλέμβιων κινητήρων με τουρμπίνα HYDROJET. Τα πειράματα πάνω σε μικρά φουσκωτά σκάφη και DINGHIES ήταν αρκετά ικανοποιητικά. Η φίρμα προσφέρει 4 μοντέλα: 2 βενζίνης των 9.5 ίππων και 20 ίππων και 2 πετρελαίου των 6 και 16 ίππων.
Φαίνεται όμως πώς θα πρέπει να περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια για να τελειοποιηθεί το σύστημα αυτό σε σκάφη αναψυχής. Οι τουρμπίνες των εσωλέμβιων κινητήρων τώρα αρχίσουν να πείθουν.

Τουρμπίνα σε στρώμα αέρα
Χρησιμοποιούμενη ευρέως στα HOVERCRAFTS, που εδώ και χρόνια διασχίζουν με επιτυχία τη Μάγχη, η προώθηση των σκαφών από τουρμπίνα πάνω σε στρώμα αέρα εφαρμόζεται επίσης και στους αγώνες, κυρίως στην Αγγλία.
Τα AEROGLISSEURS, διαφορετικά σκάφη από τα άλλα, έχουν κινητήρες που, σε συνδυασμό με ένα παραπέτο με ένα οριζόντιο έλικα στο εσωτερικό τους, δημιουργούν ένα στρώμα αέρα. Αυτό επιτρέπει την αποκόλληση από το έδαφος και τη διέλευση πάνω από το νερό, την άμμο κ.τ.λ.
Η προώθηση εξασφαλίζεται χάρη σε μια τουρμπίνα που είναι τοποθετημένη οριζόντια πίσω από τον πιλότο, μέσα σε ένα ειδικό πλέγμα για απόλυτη προστασία. Οι μανούβρες γίνονται με τη βοήθεια ενός ή περισσοτέρων ειδικών πτερυγίων που βρίσκονται τοποθετημένα κάθετα προς τη ροή του αέρα που δημιουργεί ο έλικας.
Επειδή δεν υπάρχει καμιά άμεση επαφή με το νερό ή το έδαφος, το πιλοτάρισμα ένας MINI HOVERCRAFT μοιάζει πολύ μ' εκείνο ένας ελικοπτέρου, αλλά με το πλεονέκτημα να μη χρειάζονται ειδικές γνώσεις.
MINI HOVERCRART κατασκευάζονται σε πολλές χώρες και από ερασιτέχνες οι όποιοι, παρ' όλες τις ελλείψεις και τα περιορισμένα τεχνικά μέσα, πετυχαίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

 


 

 

εξωλέμβιοι δίχρονοι
εξωλέμβιοι τετράχρονοι
εσωλέμβιοι βενζίνης
εσωλέμβιοι diesel
συστήματα μετάδοσης
HYDROJET
τουρμπίνα σε στρώμα αέρα
η ώρα της εκλογής
εσωλέμβιοι για σκάφη >6 μ.
Προφυλάξεις
Έλικας

 

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος