500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
 

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Εσωλέμβιος ή εξωλέμβιος ο κινητήρας, καταναλώνει ένα αναμφισβήτητα επικίνδυνο καύσιμο, με το οποίο όμως έχουμε εξοικειωθεί και, συχνά, δεν το υπολογίζουμε. Ωστόσο, οι προφυλάξεις είναι αναγκαίες.
Είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να καπνίζει κανείς όταν γεμίζει το ντεπόζιτο του σκάφους.
Οι μικροί εξωλέμβιοι κινητήρες που διαθέτουν ενσωματωμένο ρεζερβουάρ πρέπει να γεμίζονται μόνο όταν δεν λειτουργούν και έχουν κρυώσει αρκετά.
Σ' ένα DINGHY, φουσκωτό ή άλλο σκάφος, δύο ρεζερβουάρ μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα. Όταν το πρώτο ρεζερβουάρ πλησιάζει να αδειάσει, είναι αρκετό να μετακινήσετε το σωληνάκι τροφοδοσίας στο εφεδρικό, χωρίς ο κινητήρας να σταματήσει να λειτουργεί και το σκάφος να κινείται.
Στους εσωλέμβιους κινητήρες καλό είναι το ρεζερβουάρ σας να γεμίζει όσο γίνεται περισσότερο για να αποφευχθούν τα φαινόμενα της συμπύκνωσης που μπορούν να έχουν για συνέπεια να έλθει νερό μέχρι το καρμπυρατέρ και να προκαλέσει βλάβη, αν το κύκλωμα της τροφοδοσίας δεν διαθέτει ειδικό φίλτρο.
Τοποθετήστε οπωσδήποτε ένα τέτοιο φίλτρο «μετάγγισης» μέσα στον κινητήρα, σε περίπτωση που εκ κατασκευής η μηχανολογική εγκατάσταση δεν διαθέτει.
Θα σας απαλλάξει από ακαθαρσίες, ίχνη νερού και θα σας εξασφαλίσει ένα ταξίδι πολύ πιο σίγουρο. Έξαλλου το φίλτρο αυτό δεν κοστίζει πολύ. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα κατασκευαστές που δεν εφοδιάζουν τα συστήματα τροφοδοσίας τους με παρόμοια φίλτρα.

Καλός εξαερισμός στο διαμέρισμα του κινητήρα
Αν έχετε εσωλέμβιο βενζινοκινητήρα, πρέπει να αερίζεται καλά το διαμέρισμα του πριν ξεκινήσετε.
Οι κανονισμοί επιβάλλουν την εγκατάσταση αντιπυρικού εξαεριστήρα. Ως εδώ καλά.
θα πρέπει όμως να χρησιμοποιήσετε ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Σε ορισμένα μοντέλα στο σύστημα λειτουργίας αυτού του εξαεριστήρα είναι μονταρισμένος ένας χρονοδιακόπτης που, μετά από τουλάχιστο 5 λεπτά εξαερισμού, σταματάει τη λειτουργία του κυκλώματος.
Παρακολουθείτε την κατάσταση του εξαεριστήρα. Επίσης μη φοβάστε να ανοίξετε το καπό του κινητήρα και να το αφήνετε ανοικτό το λιγότερο 5 λεπτά πριν ξεκινήσετε.
Για να προληφθούν οι τυχαίες διαρροές καυσίμων και να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω πιθανής έκρηξης, υπάρχουν σήμερα συσκευές - ανιχνευτές αερίων που τοποθετούνται στο βάθος του σκάφους και «ειδοποιούν» τον οδηγό στο κόκπιτ του μέσω μιας σειρήνας ή φωτεινής λυχνίας. Η χρησιμοποίηση τέτοιου είδους αξεσουάρ ασφαλείας θα πρέπει σιγά-σιγά να γίνει συνείδηση για όλους. Οι πυροσβεστήρες που είναι τοποθετημένοι στο σκάφος θα πρέπει να ελέγχονται και να ξαναγεμίζονται κάθε χρόνο. Καλό είναι να βρίσκονται πάντα στο ίδιο μέρος, απ' όπου και θα μπορείτε να τους πάρετε εύκολα όταν χρειαστεί. Είναι ακόμα σκόπιμο, οι πυροσβεστήρες να βρίσκονται σε φανερό σημείο κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού του σκάφους. Σε περίπτωση που κάποιο γειτονικό σκάφος πάρει φωτιά, θα μπορέσουν οι άλλοι να το χρησιμοποιήσουν και έτσι προφυλάσσεται και το δικό σας έγκαιρα.

Εγκατάσταση εξωλέμβιου κινητήρα
Η σωστή τοποθέτηση και το «στρώσιμο» ενός κινητήρα απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για να μπορέσει να λειτουργήσει κάτω από ευνοϊκές συνθήκες και να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Εννοείται πώς η ιπποδύναμη του πρέπει να ταιριάζει στον τύπο του σκάφους σας.
Σε καμιά περίπτωση ο κινητήρας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από εκείνον που συνιστά στις προδιαγραφές του ο κατασκευαστής του σκάφους και που είναι σημειωμένες στη σχετική πινακίδα. Επίσης η ιπποδύναμη δεν πρέπει να είναι πολύ μικρότερη για να μην κουράζεται το μοτέρ να «σπρώξει» το σκάφος. Συγκεκριμένα, για ένα σκάφος προοριζόμενο για κινητήρα 50 ίππων, οι 40 αρκούν, οι 35 εξυπηρετούν επίσης και οι 25 ίπποι αντιπροσωπεύουν το κατώτερο όριο. Ο καλύτερος συνδυασμός επιδόσεων και οικονομίας επιτυγχάνεται με κινητήρες 40 ή 35 ίππων.

Κοντός ή μακρύς άξονας
Σύμφωνα με το ύψος του καθρέφτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του σκάφους, θα πρέπει να διαλέξετε κινητήρα με κοντό ή μακρύ άξονα.
Ο κοντός άξονας ταιριάζει σε καθρέφτη των 39 - 42 εκ. ενώ ο μακρύς εφαρμόζει σε καθρέφτη των 49 - 52 εκ. κινητήρας θα πρέπει να εγκατασταθεί ακριβώς στη μέση του καθρέφτη.
Θα πρέπει λοιπόν να μετρήσετε τις αποστάσεις ανάμεσα στα ακραία σημεία του καθρέφτη. Υπάρχουν άλλωστε και ενδείξεις. Πάντως μην επαναπαύεστε σε τυχόν μέτρημα που έχει γίνει. Υπολογίστε τις αποστάσεις μόνος σας με προσοχή.
Η ρύθμιση σε ύψος του κινητήρα έχει επίσης μεγάλη σπουδαιότητα. Η οριζόντια πλάκα της μηχανής που είναι πάνω απ' τον έλικα πρέπει να έρθει παράλληλα με τη στάθμη του πυθμένα, 2 - 3 εκ. το πολύ πιο κάτω, έτσι ώστε να κάνει τον έλικα να δουλεύει τέλεια.
Για να ρυθμίσετε τον παραλληλισμό αρκεί να ρυθμίσετε τον κινητήρα στην περόνη και στις τρύπες κλίσεως του αναβολέα. Σε περίπτωση που ο κινητήρας δεν ταιριάζει στα ύψος του καθρέφτη θα πρέπει το τελευταίο να κοπεί όσο χρειάζεται για να κατέβει. Καμιά φορά όμως αυτό είναι δύσκολο, ιδίως αν το υλικό είναι πολυεστέρας.
Σε περίπτωση που ο καθρέφτης έχει θερμοπλαστικό υλικό A.B.S., το κόψιμο αποκλείεται.
Τα μόνα σκάφη που μπορούν να υποστούν τέτοιου είδους μετατροπές χωρίς να παρουσιάσουν προβλήματα είναι τα φουσκωτά που έχουν απλούς καθρέφτες από κόντρα-πλακέ. Στην αντίθετη περίπτωση, για να ανυψώσετε τον κινητήρα, αρκεί να τοποθετήσετε ένα ακροστήριγμα κατάλληλου πάχους που να εφαρμόζει στον αναβολέα.
Εκτός από τα μέτρα αυτά, είναι αναγκαίο τους κινητήρες 40 και πλέον ίππων, να τους βιδώνετε με μπουλόνια στις τρύπες που υπάρχουν ενδιάμεσα στον καθρέφτη εκ κατασκευής.
Θα πρέπει να φροντίσετε μετά να σκεπάσετε τις τρύπες με ένα ειδικό στόκο (σιλικόνη) για να εξασφαλίσετε στεγανότητα και να αποφύγετε την άσκοπη διείσδυση νερού μέσα στο σκάφος.
Οι σφιγκτήρες για το σφίξιμο του κινητήρα, πρέπει να σφίγγονται με τα χέρια και ποτέ με κλειδί γιατί μπορεί απ' την πίεση να σπάσουν. Προληπτικά μπορούν να τοποθετηθούν δύο τάκοι για να προστατευθεί Ο καθρέφτης, θα πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά το σφίξιμο των σφιγκτήρων.
Μια αλυσίδα περασμένη ανάμεσα στις τρύπες τους ή ένα ειδικό κυλινδρικό εργαλείο, που είναι συγχρόνως και αντικλεπτικό, εξασφαλίζει προστασία του κινητήρα αλλά και το ξεσφίξιμο των σφιγκτήρων.
Αν ο κινητήρας δεν έχει μεγάλο βάρος και δεν βιδώνεται με μπουλόνια στον καθρέφτη πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα συρματόσχοινο ασφαλείας εφοδιασμένο με κρίκους που κλείνουν αυτόματα με ελατήρια. Το ένα άκρο θα είναι δεμένο στο μοτέρ και το άλλο σ' ένα σταθερό (και γερό) σημείο του σκάφους.
Σε περίπτωση ανατροπής, αυτά επιτρέπει την αποφυγή του «πνιξίματος» του κινητήρα. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τώρα τη συνήθεια να μην αναγνωρίζουν πια τέτοιου είδους ζημιές.
Οι μοντέρνοι εξωλέμβιοι κινητήρες είναι εφοδιασμένοι με πτερύγιο κατά της παρέκκλισης ή με άλλο που αποτελεί ανόδιο κατά της ηλεκτρόλυσης και η κατάσταση του θα πρέπει να παρακολουθείται ανελλιπώς. Ν' αντικαθίσταται αμέσως όταν παρουσιάσει σημάδια ηλεκτρολυτικής διάβρωσης. Πρόκειται για ένα διορθωτικό πτερύγιο τιμονιού.
Κατά τον πλου, θα πρέπει να εξακριβώσετε αν η κλίση που έχει δοθεί στα μοτέρ επιτρέπει στο σκάφος να κινείται σωστά μέσα στην προκαθορισμένη πορεία του, δηλαδή ίσο-σταθμίζεται με την επιφάνεια του νερού.
Μια χαλαρή ρύθμιση, με τον άξονα σε μεγάλη απόσταση από τον καθρέφτη, κάνει το σκάφος να κουνιέται και να σηκώνει την πλώρη του πάνω απ' τη θάλασσα. Αντίθετα μια σφιχτή ρύθμιση με τον άξονα πολύ κοντά στον καθρέφτη αναγκάζει την πλώρη να βυθίζεται στο νερό.
Για να διευκολυνθεί η κατεύθυνση τους και να είναι πιο σταθεροί, μερικοί ισχυροί εξωλέμβιοι κινητήρες διαθέτουν ένα ειδικό, ρυθμιζόμενο σύστημα κατά της παρέκκλισης.
Καμιά φορά το σκάφος μπορεί να έχει τάση να αποκλίνει από τη μία ή την άλλη πλευρά. Για να εξαφανιστεί το φαινόμενο αυτό αρκεί να ρυθμίσει κανείς το σύστημα προς την αντίθετη πλευρά που αποκλίνει το σκάφος.
Θα πρέπει να ταξιδεύετε με ταχύτητα κρουαζιέρας (ποτέ με το μάξιμουμ της ισχύος του κινητήρα) για να πετύχετε σωστό ρύθμισμα.


 

 

εξωλέμβιοι δίχρονοι
εξωλέμβιοι τετράχρονοι
εσωλέμβιοι βενζίνης
εσωλέμβιοι diesel
συστήματα μετάδοσης
HYDROJET
τουρμπίνα σε στρώμα αέρα
η ώρα της εκλογής
εσωλέμβιοι για σκάφη >6 μ.
Προφυλάξεις
Έλικας

 

Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος