shopping.ae.gr :: http://shopping.ae.gr/ ::

Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΜΑΝΟΥΒΡΕΣ
 


Πλοήγηση με κακοκαιρία

Ένας καλός ναυτικός δεν αιφνιδιάζεται από την κακοκαιρία. Κάποιος άλλος όμως, λιγότερο έμπειρος, θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά τις ανακοινώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας και να παίρνει τα ανάλογα μέτρα. Στη Μεσόγειο πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο άνεμος είναι ευμετάβλητος. Στρίβοντας ένα ακρωτήριο μπορεί να συναντήσετε πολύ διαφορετική θάλασσα απ' ότι πριν απ' αυτό.
Πρέπει να μάθετε να αξιολογείτε τα μετεωρολογικά σημάδια που προειδοποιούν για την αλλαγή του καιρού και να ακούτε τακτικά τα μετεωρολογικά δελτία που εκπέμπει το ραδιόφωνο.
Καλό είναι να έχετε στο σκάφος τουλάχιστο ένα μικρό τρανζίστορ και ένα σημείωμα με τις ώρες των ειδικών εκπομπών.
Η πρώτη φορά που θα συναντήσετε κάποιες δύσκολες συνθήκες, θα είναι ίσως στη στροφή ενός ακρωτηρίου ή σε λιμάνι οπού θα φυσήξει απότομα άνεμος.
Πρέπει να πάρετε μια απόφαση: θα γυρίσετε στα λιμάνι απ' το οποίο ξεκινήσατε ή υπολογίζοντας την κατάσταση της θάλασσας και τη διεύθυνση του ανέμου θα κατευθυνθείτε σε άλλο πλησιέστερο; Είναι θέμα σωστής κρίσης και πρωτοβουλίας. Η καλή γνώση του σκάφους και του ναυτικού χάρτη της περιοχής θα βοηθήσουν πολύ στην απόφαση.


Ταξίδι με κακοκαιρία

Όταν ταξιδεύετε σε ταραγμένη θάλασσα πρέπει να διαλέξετε την πιο σωστή πορεία που δεν θα κουράσει το σκάφος και θα σας εξασφαλίσει ένα σίγουρο ταξίδι.
Πρέπει τα κύματα να έρχονται από τα πλάγια προς τα εμπρός, στην πλώρη, με γωνία 30 ως 60 μοιρών. Έτσι η πλώρη εξασφαλίζει άνετο πέρασμα ανάμεσα απ' τα κύματα και ο έλικας δουλεύει κανονικά πίσω. Οπωσδήποτε, κάτω από τέτοιες συνθήκες, δεν είναι εύκολο να φθάσει κανείς έγκαιρα στον προορισμό του.
Αναμφίβολα, προτιμότερο είναι να καθυστερήσει λίγο, στρίβοντας πίσω από κάποιο ακρωτήρι, όπου η θάλασσα θα είναι πιο ήρεμη και θα μπορεί να βρει ένα σίγουρο ορμίσκο ή λιμανάκι, προφυλαγμένα από τον άνεμο. Με κακοκαιρία πρέπει να ταξιδεύετε περισσότερο στα ανοιχτά παρά κοντά στη στεριά, για ν' αποφεύγετε τις ξέρες.
Πριν ξεκινήσετε με κακοκαιρία, πρέπει να κλείσετε καλά τα φινιστρίνια και τα συρόμενα παράθυρα του σκάφους. Επίσης πάρτε από τη γέφυρα όλα τα αντικείμενα που μπορεί να μετακινηθούν ή να μπερδευτούν στον έλικα: άγκυρα - παλαμάρια κ.λ.π.
Σ' ένα μικρά DAY-CRUISER ή CABIN-CRUISER, καλύτερο είναι να μεταφέρετε την άγκυρα στα κόκπιτ.
Αν η θάλασσα είναι πολύ ταραγμένη και υπάρχει κίνδυνος να μπουν νερά στα σκάφος θα πρέπει να κλείσετε και την πόρτα της καμπίνας, ενώ όλο το πλήρωμα πρέπει να φορέσει τα ειδικά γιλέκα-σωσίβια.
Το σωσίβιο-γιλέκο προστατεύει ακόμα τόσο απ' τον άνεμο όσο και από το πιτσίλισμα απ' τα κύματα που σπάνε στα σκάφος. Ακόμα, σας κρατούν ζεστούς.


Κύματα στην πλώρη

Ταξίδι με κόντρα τον καιρό δεν είναι ιδανικό για μηχανοκίνητα σκάφη, που κουράζονται πολύ.
Τα κύματα χτυπούν την πλώρη, το κατάστρωμα, τα φινιστρίνια, τα τζάμια της καμπίνας και υπάρχει κίνδυνος να αποσπάσουν την άγκυρα από τη βάση της.
Το σκάφος υφίσταται ένα ενοχλητικό κραδασμό πίσω και ο (ή οι) έλικας βγαίνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι κινητήρες γυρίζουν πιο γρήγορα και υποφέρουν.
Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί σταθερή ταχύτητα.
Πρέπει, λοιπόν, να την ελαττώσετε για να μην κτυπά το σκάφος με μεγάλη δύναμη πάνω στα κύματα.


Κύματα στην πρύμνη

Με τέτοιες συνθήκες πρέπει διαρκώς να «παίζετε» με τη μανέτα του γκαζιού αυξομειώνοντας την ταχύτητα και προσέχοντας να μη «σταθεί» το σκάφος πάνω στην κορυφή ενός κύματος.
Προχωρείτε με ταχύτητα κάπως μεγαλύτερη από εκείνη των κυμάτων προσέχοντας να μη βουτήξει το εμπρός μέρος του σκάφους στο προπορευόμενο κύμα.
Το πιο επικίνδυνο που μπορεί να συμβεί είναι μια περιδίνηση του σκάφους αν τα κύματα το χτυπήσουν λοξά.
Για να το αποφύγετε, και αν η θάλασσα έχει αγριέψει πολύ, ρίξτε στα νερό, διπλό, ένα σχοινί που θα εμποδίσει το σκάφος να έρθει με τα πλάγια στα κύματα. Αυτή η τεχνική συνιστάται για σκάφη με εσωλέμβιο κινητήρα (ες).
Στους εσωεξωλέμβιους κινητήρες (Z-DRIVE) υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτεί το καλώδιο στους έλικες.


Κύματα στα πλευρά

Με τέτοιο καιρό έχουμε το πλεονέκτημα ότι ο έλικας παραμένει πάντα βυθισμένος μέσα στο νερό, επιτρέποντας έτσι στο σκάφος να κρατάει λογική ταχύτητα.
Τα μηχανοκίνητα σκάφη - αντίθετα από τα ιστιοφόρα - έχουν μικρό βύθισμα νερού και έτσι κινδυνεύουν να ανατραπούν αν γείρουν πολύ προς τα πλάγια. Συνεπώς, ένα σκάφος που κινείται με τα κύματα στα πλευρά μπορεί να ανατραπεί.

Κατάσταση ανάγκης

Αν η θάλασσα γίνει ακόμα πιο άγρια, το μηχανοκίνητο σκάφος ενδέχεται να μη μπορεί να φύγει. Πρέπει, λοιπόν, να πάρει θέση σε μια γωνία 30 ως 60 μοιρών σε σχέση με τον άνεμο και διατηρώντας τη μηχανή στο ρελαντί για να μπορεί να μανουβράρεται.
Μια επιπλέουσα άγκυρα πρέπει να ριχτεί τότε στο νερό, δεμένη στην άκρη ενός τρίκλωνου σχοινιού που θα στερεωθεί στο εμπρός κατάστρωμα. Η άγκυρα αυτή θα βοηθήσει τα σκάφος να κρατηθεί στη θέση αυτή.
Σε περίπτωση που τέτοιο εξάρτημα δεν υπάρχει, μπορείτε να φτιάξετε κάτι παρόμοιο χρησιμοποιώντας άδεια ντεπόζιτα η μπαλόνια, θα τα ενώσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να προβάλουν κάποια αντίσταση στη μετατόπιση μέσα στο νερό. Πριν κάνετε όλα αυτά, χρησιμοποιήστε τα σήματα κινδύνου (καπνογόνα, πυροτεχνήματα, ηχητικά σήματα), για να ειδοποιήσετε ένα άλλο σκάφος, αν βρίσκεται κοντά σας.


 

φορά
για το ταξίδι
ναυτικοί κανονισμοί πορείας
άγκυρα
απόπλους
με πρύμνη στην προβλήτα
κακοκαιρία
ρυμούλκηση
Προηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος