500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΜΑΝΟΥΒΡΕΣ
 


Ναυτικοί κανονισμοί πορείας

Μια διεθνής σύμβαση έχει ορίσει μερικούς κανονισμούς για την αποφυγή θαλασσίων συγκρούσεων, που πρέπει να γνωρίζετε. Πάνω απ' όλα όμως δεσπόζει ένας άγραφος νόμος: στον «κώδικα» των θαλασσινών δεν υπάρχουν προτεραιότητα ούτε δικαιώματα, παρά μόνο υποχρεώσεις.
Για να αποφευχθεί κίνδυνος σύγκρουσης, ένα μηχανοκίνητο σκάφος πρέπει να παραμερίσει απ' την πορεία ενός ιστιοφόρου. Πάντως τα ιστιοφόρα δεν πρέπει να παρενοχλούν την πορεία των πλοίων του πολεμικού ναυτικού ούτε και των σκαφών μήκους πάνω από 50 μέτρα. Αυτό ισχύει τόσο μέσα στο λιμάνι όσο και στην ανοιχτή θάλασσα, για προληπτικούς λόγους.
Δύο μηχανοκίνητα σκάφη που συναντώνται από αντίθετες κατευθύνσεις, πρέπει να αποκλίνουν - το καθένα - προς τα δεξιά. Δηλαδή το κάθε σκάφος θα αποφεύγει το άλλο, «ανοίγοντας» δεξιά.
Ένα σκάφος που τρέχει περισσότερο από κάποιο άλλο και το πλησιάζει, πρέπει να απομακρυνθεί από την πορεία του δεύτερου και να μην περιμένει να παραμερίσει εκείνο.
Αν δύο σκάφη ακολουθούν διασταυρούμενες πορείες και κινδυνεύουν να συγκρουστούν, εκείνος που απ' τη δεξιά πλευρά του βλέπει τον άλλο πρέπει να απομακρυνθεί.
Κάθε σκάφος που οφείλει να απομακρυνθεί απ' την πορεία ενός άλλου, πρέπει - αν το έχει πλησιάσει πολύ - να ανακόψει ταχύτητα ή ακόμα και να κάνει «ανάποδα» αν χρειαστεί.
Το σκάφος που δεν υποχρεούται ν' αλλάξει πορεία, πρέπει να διατηρήσει σταθερή την κατεύθυνση του και να κρατήσει την ίδια ταχύτητα. Σε περίπτωση, που για οποιοδήποτε λόγο, το δεύτερο σκάφος δεν ανακόψει ταχύτητα ή δεν κάνει μανούβρα και υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης, τότε το προπορευόμενο έχει το δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε κρίνει σωστό, προς αποφυγή ατυχήματος.
Μέσα σε κάποιο κανάλι ή στενό πέρασμα, όλα τα σκάφη αναψυχής πρέπει να βρίσκονται πάντα στο κέντρο ή στη δεξιά πλευρά του διαύλου. Ακόμα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παρενοχλούν τη διέλευση μεγάλων σκαφών, μη παραχωρώντας τους αρκετό χώρο για να κάνουν τις μανούβρες τους.
Τέλος, απαγορεύεται να παρενοχλούνται τα επαγγελματικά ψαράδικα σκάφη την ώρα της δουλείας τους.
Συνοπτικά, λοιπόν, θα πρέπει να παρακάμπτετε τα σκάφη που προσπερνάτε και να παραχωρείτε προτεραιότητα στα μεγαλύτερα όπως και σ' εκείνα που έρχονται από δεξιά.
Για τη νύχτα είναι απαραίτητος ο φωτισμός στο σκάφος με ορισμένα φώτα που αναφέρονται λεπτομερώς στους κανονισμούς.
Έξαλλου μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι υπάρχουν και υδροπλάνα που προσθαλασσώνονται για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα νερό για την κατάσβεση πυρκαγιών, κυρίως σε δάση.
Σωστό είναι να μην παρεμποδίζετε την προσθαλάσσωση ή αποθαλάσσωσή τους. Και στις δύο περιπτώσεις τα υδροπλάνα αυτά χρειάζονται ένα «διάδρομο» μεγαλύτερο από 2 χιλιόμετρα. Σκεφθείτε το, λοιπόν, και αφήστε τους ελεύθερο χώρο.
Πριν αποφασίσετε να κάνετε κάποια μανούβρα για να αποφύγετε μια πιθανή σύγκρουση πρέπει να την αξιολογήσετε σωστά. Κίνδυνος σύγκρουσης υπάρχει όταν παρατηρούμε κάποιο άλλο σκάφος πάντα κάτω από την ίδια γωνία. Βάλτε ένα σταθερό σημάδι πάνω στο σκάφος σας (άκρη της πλώρης - παρμπρίζ κ.λπ.) στην ίδια ευθεία στην οποία βρίσκεται το άλλο σκάφος. Μετά από λίγα λεπτά αν τα βλέπετε πάλι κάτω από την ίδια γωνία, υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Με τον καιρό, αυτή η παρατήρηση θα γίνεται μηχανικά. Στις αρχές όμως χρειάζεται να προσέχετε πολύ. Βέβαια, στη θάλασσα οι ταχύτητες είναι μικρότερες από εκείνες που αναπτύσσονται στους δρυμούς, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μην προσέχετε το ίδιο.
Τα μεγάλα πλοία μπορεί να μη σας δουν όχι μόνο το βράδυ ή όταν υπάρχει ομίχλη αλλά ακόμα και την ήμερα με καλό καιρό. Γι' αυτό το ραντάρ είναι υποχρεωτικό για ορισμένου μεγέθους σκάφη. Δεν πρέπει όμως να εμπιστεύεστε την αποτελεσματικότητα του με «κλειστά μάτια». Στα μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής βρίσκεται συνήθως τοποθετημένο πολύ χαμηλά και έτσι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Μόνο στα ιστιοφόρα, όπου είναι τοποθετημένο στο ψηλό κατάρτι ή στα ξάρτια, σε ύψος 5 - 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δεν παίζει διακοσμητικά ρόλο. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, παρατηρείτε καλά τα σκάφη που πλέουν γύρω σας. Ο ναύτης, όπως και ο ορειβάτης είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και συνετός.
Για να κάνετε σωστές μανούβρες, πρέπει πρώτα να μάθετε καλά το σκάφος σας, τις αντιδράσεις του, την ταχύτητα του, την επίδραση του ανέμου επάνω του κ.λ.π. Όλα αυτά βέβαια έρχονται με την πείρα, αλλά να θυμάστε ότι τα σκάφη μανουβράρονται πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια στις υψηλές παρά στις χαμηλές ταχύτητες.

 


 

φορά
για το ταξίδι
ναυτικοί κανονισμοί πορείας
άγκυρα
απόπλους
με πρύμνη στην προβλήτα
κακοκαιρία
ρυμούλκηση
Προηγούμενη σελίδα
- Κεντρική σελίδα - Κατάλογος