????? ?a? p???s? domain names, web sites :: http://www.ati-advertising.com/default_gr.php ::

Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΜΑΝΟΥΒΡΕΣ
 


Για το ταξίδι

Πρέπει να θυμάστε κάτι πολύ βασικό: στη θάλασσα δεν μπορεί να γίνει υπολογισμός της μέσης ταχύτητας ή της κατανάλωσης. Μην κανονίζετε λοιπόν, ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα, ούτε να υπολογίζετε την ποσότητα των καυσίμων τσίμα-τσίμα.
Η θάλασσα μπορεί να αγριέψει και να αναγκάσει το σκάφος σας να καταναλώσει τα διπλάσιο από εκείνο που λογικά υποθέσατε όταν ξεκινήσατε.
Κανονικά το ρεζερβουάρ σας πρέπει να διαθέτει τη διπλάσια ποσότητα καυσίμων απ' αυτή που χρειάζεστε φυσιολογικά για μια ορισμένη διαδρομή. Μπορεί να «μείνετε» από καύσιμα πολύ πιο εύκολα και πιο συχνά απ’ ότι μπορείτε να φαντασθείτε. Φυσικά αυτά στη θάλασσα είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ' ότι στα δρυμό μ' ένα αυτοκίνητο, διότι δεν έχετε να βασισθείτε παρά μόνο στον εαυτό σας και όχι στη βοήθεια των άλλων.
Φροντίζετε, λοιπόν, το ρεζερβουάρ να είναι πάντα γεμάτο. Άλλα και γι’ άλλους λόγους είναι καλύτερο να κινείσθε με γεμάτο το ρεζερβουάρ παρά άδειο, θα αποφύγετε έτσι τους κινδύνους της συμπύκνωσης και της εισόδου νερού στα καρμπυρατέρ.
Αν το ταξίδι σας πρόκειται να κρατήσει πολλές ώρες, χρήσιμο είναι να διαθέτετε και ένα μικρό βοηθητικό ρεζερβουάρ, αλλά προσέξτε τις αναθυμιάσεις του καυσίμου.
Το καλύτερο και πιο απλό απ' όλα πάντως είναι να έχετε πάντα γεμάτο το ρεζερβουάρ σας.
Θα μπορείτε να φύγετε όποτε θέλετε, την ώρα που θέλετε, χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε το άνοιγμα του σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων.
Αν έχετε το κουράγιο, αξίζει τον κόπο, γυρίζοντας το βράδυ στη μαρίνα, να γεμίζετε το ρεζερβουάρ πριν αγκυροβολήσετε τα σκάφος σας στη θέση του.
Μη νομίζετε ότι τα μηχανοκίνητο σκάφος σας μπορεί να κυκλοφορεί με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Αυτό είναι ένα σοβαρό σφάλμα. Ακόμα και με φαινομενικά καλό καιρό και γαλάζιο ουρανό, μπορεί ατά ανοιχτά να υπάρχει φουσκοθαλασσιά που θα ενοχλήσει αισθητά ένα μικρό σκάφος.
Στη Μεσόγειο ξαφνικοί μαΐστροι γίνονται επικίνδυνοι για μηχανοκίνητα σκάφη και ακόμα και τα μεγάλα CABIN-CRUISERS πρέπει να γυρίσουν έγκαιρα στο λιμάνι. Αντίθετα τα ιστιοφόρα, έστω και πιο μικρά, μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Τα ιστιοφόρα, με τα κατάλληλα σκαριά τους και με τα πανιά τους έστω και χαμηλωμένα, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια απ' ότι τα μηχανοκίνητα σκάφη στην ταραγμένη θάλασσα.
Η ασφάλεια που προσφέρει το μηχανοκίνητο σκάφος έγκειται στο ότι μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει μεγάλες αποστάσεις βρίσκοντας έτσι καταφύγιο και αποφεύγοντας έγκαιρα τη θαλασσοταραχή.
Ένα ρεύμα ή μια παλίρροια μπορούν να ανατρέψουν τελείως τα χρονικά όρια που χρειάζεστε για να πάτε από ένα λιμάνι σε κάποιο άλλο.
Αν το ρεύμα είναι πλευρικό (κάθετο προς την πορεία σας), το σκάφος σας αναγκαστικά θα παρεκκλίνει, οπότε θα χρειαστεί να διορθώσετε την πορεία σας.
Αν έχει την ίδια κατεύθυνση με σας, θα καλύψετε τη διαδρομή σας πιο γρήγορα, ενώ αν έρχεται αντίθετα τότε θα σας καθυστερήσει οπωσδήποτε.
Ένα μικρό μαθηματικό πρόβλημα θα σας το αποδείξει αμέσως, θέλετε να πάτε από το λιμάνι Α στο λιμάνι Β που απέχει 20 μίλια. Με ταχύτητα 20 κόμβων θα χρειαστείτε, με κανονικές συνθήκες 1 ώρα για να πάτε και άλλη 1 για να γυρίσετε. Δηλαδή, συνολικά 2 ώρες
Αν όμως υπάρχει ένα ρεύμα με κατεύθυνση Α - Β και ταχύτητα 10 κόμβων πόσο χρόνο θα χρειαστείτε συνολικά; Χωρίς να σκεφτούμε προσεκτικά θα απαντούσαμε ότι χρειαζόμαστε την ίδια ώρα αφού ό,τι θα κερδίζαμε όταν θα ακολουθούσαμε το ρεύμα, θα το χάναμε στην επιστροφή που θα είχαμε κόντρα το ρεύμα. Λάθος!
Πηγαίνοντας το σκάφος σας θα έχει πραγματική ταχύτητα 20 συν 10 = 30 κόμβους. θα χρειαστούν συνεπώς 40 λεπτά για την πρώτη διαδρομή. Στην επιστροφή όμως η πραγματική ταχύτητα θα είναι 20 - 10 = 10 κόμβοι, οπότε θα χρειαστείτε 2 ώρες Συνολικά, λοιπόν, το ταξίδι θα διαρκέσει 2 ώρες και 40 λεπτά αντί για 2 ώρες αν δεν υπήρχε το ρεύμα! Φυσικά, η κατανάλωση του σκάφους θα αυξηθεί κατά το 1/3.
Αν δεν διαθέτατε ένα ισχυρό σε ιπποδύναμη σκάφος και κάνατε τη διαδρομή με ένα μικρό ψαρέματος-αναψυχής με κινητήρα μικρού κυλινδρισμού που σας εξασφαλίζει ταχύτητα 10 κόμβων, θα χρειαζόσαστε 2 ώρες για να κάνετε τη διαδρομή Α - Β, αλλά δεν θα επιστρέφατε ποτέ(! ! !), αφού 10-10 = 0.
Ευτυχώς ρεύματα με ταχύτητα 10 κόμβων δεν υπάρχουν παρά μόνο σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις.
Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετά δυνατά ρεύματα που μπορούν να σας καθυστερήσουν ή να σας βάλουν σε κίνδυνο. Συμβουλευτείτε προσεκτικά το ναυτικό χάρτη της περιοχής που θα επισκεφθείτε.
Το ρεύμα που σας έρχεται από τα πλάγια θα σας βγάλει από την πορεία σας παρεκκλίνοντας το σκάφος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διορθώσετε την πορεία σας.


Βάλτε ένα σημάδι εντοπισμού

Συνήθως τα σκάφη που διαθέτουν τιμόνι, έχουν τη θέση του καπετάνιου και το τιμόνι σε μια πλευρά. Στην περίπτωση αυτή προσέξτε: Εκείνο που βλέπετε εμπρός από το πρωρόξυλο δεν είναι η ρότα του σκάφους
Θα πρέπει, λοιπόν, να βάλετε κάποιο άλλο σημάδι που, απ' τη θέση σας, θα βρίσκεται σε μια παράλληλο ως προς το νοητό διαμήκη άξονα του σκάφους. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο σημείο του παρμπρίζ, επάνω επιφάνειας κ.λ.π.


 

φορά
για το ταξίδι
ναυτικοί κανονισμοί πορείας
άγκυρα
απόπλους
με πρύμνη στην προβλήτα
κακοκαιρία
ρυμούλκησηΠροηγούμενη σελίδα
- Κεντρική σελίδα - Κατάλογος