500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
 


Καρνάγιο

Σ' αυτήν τη λύση καταφεύγουν όσοι δεν διαθέτουν κατάλληλο χώρο στην πάλη ή στην εξοχή για να φιλοξενηθεί εκεί το σκάφος τους.
Εμπιστευθείτε, λοιπόν, το σκάφος σας για το χειμώνα σε κάποιο σοβαρό καρνάγιο. Υπάρχουν. Ψάξτε να βρείτε ένα. Κάντε μια συμφωνία μαζί τους αφού πρώτα σας δώσουν ένα λογαριασμό για τη φύλαξη, τις εργασίες συντήρησης του σκάφους και του κινητήρα, τα έξοδα για το τράβηγμα έξω από το νερό, για τη ρυμούλκηση ως το υπόστεγο και, μετά, για τη μεταφορά του πάλι στη θάλασσα. Έχετε μια επαφή με τους υπεύθυνους για να σιγουρευτείτε ότι όλα πάνε καλά.
Οι εργασίες και επισκευές πρέπει να γίνουν στην αρχή και όχι λίγο πριν αρχίσει η επόμενη περίοδος, όταν όλα τα σκάφη ετοιμάζονται για χρήση. Κι ένα προληπτικό μέτρο: Ζητήστε να σας πληροφορήσουν λεπτομερώς κάτω από ποιες συνθήκες ασφαλίζεται τα σκάφος στα καρνάγιο και τι προβλέπει η ασφαλιστική εταιρεία. Μάθετε για τις ευθύνες που έχει όποιος αναλάβει το σκάφος σας. Πολλοί ιδιοκτήτες γνώρισαν δυσάρεστες εκπλήξεις μετά από κάποιο ατύχημα η πυρκαγιά ακριβώς επειδή δεν φρόντισαν να ενημερωθούν.


Πώς θα φυλάξετε τον εξωλέμβιο κινητήρα σας

Αν φυλάξετε το σκάφος σας σε δικό σας μέρος, επειδή είναι μικρό ή επειδή διαθέτετε κατάλληλους χώρους, ίσως θελήσετε να αναλάβετε και τη φύλαξη του κινητήρα.
Δεν το συνιστούμε σε όσους έχουν Z-DRIVE ή εσωλέμβιο κινητήρα ή ακόμα περισσότερο εξωλέμβιο με ηλεκτρονική ανάφλεξη, εκτός αν διαθέτετε ειδικές γνώσεις. Διαφορετικά μπορεί να προξενήσετε ανεπανόρθωτες ζημιές.
Αν έχετε απλό εξωλέμβιο κινητήρα μπορείτε να τον συντηρήσετε χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και υλικά που συνιστά μόνο ο κατασκευαστής. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης και συντήρησης.
Πρώτη φάση: Καθάρισμα από τα άλατα
Ένας κινητήρας που εργάστηκε στη θάλασσα χρειάζεται να καθαριστεί από τ' αλάτια που έχουν καθίσει πάνω του. Όσοι πάρουν το σκάφος μαζί τους, μπορεί κάποιο Σαββατοκύριακο να το χρησιμοποιήσουν για βόλτα σε γλυκά νερά. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ο κινητήρας θα αποβάλει μόνος του το αλάτι.
Ένα σκάφος με τον κινητήρα που δουλεύει στο ρελαντί χρειάζεται περίπου τρία τέταρτα της ώρας σε γλυκά νερά για να καθαρίσει από τα αλάτια. Μερικά μοντέλα διαθέτουν ειδική υποδοχή για την τοποθέτηση ένας σωλήνα που θα τα ξεπλύνει.
Αν δεν υπάρχει, χρησιμοποιήστε έναν κουβά ή μια μεγάλη λεκάνη. Πριν βάλετε εμπρός τον κινητήρα, αφαιρέστε τον έλικα για να αποφύγετε τον κίνδυνο ατυχήματος. Καλά είναι να καθαρίσετε τον κινητήρα από τ' αλάτια εσείς προσωπικά, πριν παραδώσετε το σκάφος για φύλαξη. Συνήθως περνάει αρκετός καιρός πριν ο ειδικός φροντίσει τον κινητήρα και το αλάτι δεν πρέπει να μένει.
Δεύτερη φάση:
Εσωτερικό και εξωτερικό πλύσιμο
Αρχίζοντας τον καθαρισμό απ' το αλάτι, φροντίζετε να καθαρίσετε καλά το κύκλωμα ψύξης του κινητήρα, από κάθε ίχνος αλατιού. Η διάβρωση όμως του αλατιού μπορεί να έχει βλάψει τον ίδιο τον κινητήρα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Πρέπει να πλύνετε με απορρυπαντικό το σκέπασμα της μηχανής, το «λαιμό», τη ρεβέρσα και τον έλικα και να τα σκουπίσετε μετά. Αφαιρέστε το σκέπασμα της μηχανής και καθαρίστε την «κεφαλή» με νερό όχι πολύ δυνατά όμως, προσέχοντας να μη βρέξετε το μανιατό ή την εισαγωγή αέρα του καρμπυρατέρ. Να τα σκεπάσετε με αδιάβροχο πανί. Μετά ξεπλύντε καλά τη μηχανή, σκουπίστε την και αφήστε τη να στεγνώσει σε αεριζόμενο μέρος ή στο ύπαιθρο. Καθαρίστε επίσης το ανεξάρτητο ρεζερβουάρ, φροντίζοντας να μη μπει νερό στην εισαγωγή του αέρα.
Τρίτη φάση:
Λάδωμα - αλλαγή - γρασάρισμα
Αφού αδειάσετε τα ρεζερβουάρ βάλτε του μια μικρή ποσότητα μίγματος με αναλογία βενζίνης λαδιού 1:10. Το λάδι πρέπει να είναι εκείνο που συνιστά ο κατασκευαστής, ειδικά για εξωλέμβιες μηχανές. Βάλτε εμπρός τον κινητήρα και αφήστε τον να δουλέψει για λίγο, ώστε να λιπανθούν εσωτερικά: η αντλία, το καρμπυρατέρ, οι κύλινδροι και η εξάτμιση.
Αδειάστε το καρμπυρατέρ απ' τον ειδικό σωλήνα, αν έχει. Διαφορετικά, βγάλτε τα σωληνάκι τροφοδοσίας και αφήστε τον κινητήρα να σβήσει μόνος του από έλλειψη καυσίμων.
Οι κύλινδροι, τα πιστόνια και τα ελατήρια απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα: Ρίξτε ένα κουταλάκι λάδι στην τρύπα κάθε μπουζί του εξωλέμβιου κινητήρα. Για να κυκλοφορήσει καλά το λάδι, γυρίστε τον κινητήρα αρκετές φορές με τα χέρι, βάλτε καινούρια μπουζί και σφίξτε τα αφού πρώτα γρασάρετε ελαφρά τις «βόλτες» τους. Βγάλτε το φίλτρο βενζίνης και καθαρίστε το με βενζίνη. Αν είναι φθαρμένο, αλλάξτε το. Τοποθετήστε καινούρια φλάντζα για καλύτερη στεγανότητα. Αδειάστε το σωληνάκι τροφοδοσίας. Σκουπίστε το καλά απ' έξω.
Αδειάστε το ρεζερβουάρ και βάλτε ειδικό λάδι για δίχρονους κινητήρες. Κουνήστε το ρεζερβουάρ για να πάει στα τοιχώματα και να λαδώσει όλα τα μέρη, ακόμα και το επάνω διάφραγμα. Κλείστε ερμητικά την εισαγωγή του αέρα. Αδειάστε τελείως το κάρτερ της ρεβέρσας, ξεβιδώνοντας τις δύο βίδες που προορίζονται γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Προσέξτε καλά μήπως το λάδι αυτό έχει γίνει γαλακτώδες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι έχει εισχωρήσει νερό και τότε ένας μηχανικός πρέπει να ελέγξει τον κινητήρα.
Βάλτε καινούριο λάδι από την κάτω τρύπα, και κλείστε την επάνω με τη βίδα μόλις ξεχειλίσει. Βιδώστε γρήγορα την κάτω βίδα μόλις τραβήξετε το στόμιο του σωλήνα που χύνει το λάδι.
Σάς χρειάζεται μια μικρή αντλία για το γρασάρισμα. Βάλτε σ' αυτήν το γράσο που συνιστά ο κατασκευαστής και γρασάρετε όλους τους άξονες των αρθρώσεων του μοτέρ, όπως αναφέραμε σε προηγούμενη σελίδα.
Με το ίδιο γράσο, αλλά χρησιμοποιώντας ένα πλατύ πινέλο, γρασάρετε τις ντίζες της μίζας, του γκαζιού κ.λ.π.
Οι βίδες στήριξης πρέπει να πλυθούν και να καθαρισθούν από το αλάτι και την άμμο, να τριφτούν με βούρτσα και να γρασαριστούν με πινέλο όλες οι βόλτες τους.
Αφαιρέστε τον έλικα, αν αυτό δεν έγινε ήδη κατά τη διάρκεια της εργασίας της «αφαλάτωσης». Προσέξτε όλα να είναι καθαρά, να μην υπάρχουν κλωστές μπερδεμένες και τα πτερύγια να είναι γερά και να μην έχουν στραβώσει.
Αν υπάρχει ζημιά, ζητήστε τη γνώμη ειδικού. Αν όλα είναι εντάξει, γρασάρετε την άκρη του άξονα με τη βοήθεια του πινέλου.
Ξανατοποθετήστε τον έλικα με τη βοήθεια καινούριας σφήνας και πείρου. Κρατήστε τα παλιά για εφεδρικά. Αν ο έλικας έχει πολλά σημάδια από διάφορες προσκρούσεις σε βράχια, χαλίκια η άμμο απ' τις παραλίες, μη διστάσετε να τον αντικαταστήσετε με καινούριο.
Τέταρτη φάση:
Βάψιμο και αντιδιαβρωτική προστασία
Ένας καλοσυντηρημένος κινητήρας θα είναι πάντα σαν καινούριος. Αυτό εξυπηρετεί τον κάτοχό του και αποτελεί εγγύηση για μια μεταπώληση. Ο εξωλέμβιος κινητήρας έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ξαναπουληθεί σαν ανεξάρτητο κομμάτι.
Αν η μπογιά στη ρεβέρσα ή στο λαιμό έχει ξεφτίσει ή σκάσει, καθαρίστε καλά το συγκεκριμένο σημείο μ' ένα πανί βουτηγμένο σε άσπρο οινόπνευμα και ξυστέ το με ψιλό ντουκόχαρτο. Βάψτε μετά το σημείο εκείνο με μπογιά σε σπρέι.
Χρησιμοποιήστε επίσης ένα σπρέι με ειδικό αντιδιαβρωτικό υγρό που συγχρόνως στεγανοποιεί. Αφού βγάλετε το σκέπασμα της μηχανής ψεκάστε την κεφαλή της αλλά όχι στο εσωτερικό του κινητήρα. Ψεκάστε επίσης το ανεξάρτητο ρεζερβουάρ. Τυλίξτε το σωλήνα τροφοδοσίας χωρίς όμως να τον σφίξετε.
Τελειώσατε! Ο κινητήρας σας είναι έτοιμος για το επόμενο καλοκαίρι όταν τον ξαναχρειαστείτε.


Ο επανεξοπλισμός

Με τον όρο αυτό εννοούμε το σύνολο των ενεργειών που χρειάζονται στην αρχή κάθε καλοκαιρινής περιόδου για να ετοιμαστεί πάλι το σκάφος για ταξίδι.
Ο επανεξοπλισμός θα είναι εύκολος αν οι εργασίες για το ξεχειμώνιασμα του σκάφους έγιναν σωστά και αν οι επισκευές ήταν πλήρεις και έγιναν έγκαιρα.
Φυσικά, όσο μικρότερο είναι το σκάφος τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται για να προετοιμαστεί.
Ειδικά για ένα φουσκωτά ή DINGHY δεν χρειάζεται σχεδόν τίποτα, αν το φυλάξατε σπίτι σας. Πάντως πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας για τη θάλασσα μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και αξεσουάρ. Επίσης ελέγξτε την ημερομηνία λήξεως των φωτοβολίδων για σήμα κινδύνου και αγοράστε καινούριες αν έχει περάσει το χρονικό όριο.
Σ' ένα σκάφος κρουαζιέρας, θα χρειαστεί να αφιερώσετε μια ή δύο μέρες για τις ετοιμασίες και την τοποθέτηση νέων οργάνων και συσκευών. Ελέγξτε το ρουχισμό, τα σωστικά μέσα και πώς είναι τακτοποιημένα στο αμπάρι. Ζώντας, έτσι, μέσα στα λιμάνι και βγαίνοντας για λίγες ώρες, θα ξανασυνηθίσετε τη ζωή του σκάφους και την κίνηση μέσα σε ένα περιορισμένο χώρο.


 

σκαρί
επισκευές
κινητήρας
100 ώρες λειτουργίας
καρνάγιοΠροηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος