500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
 


Κινητήρας

Ο κινητήρας του σκάφους σας χρειάζεται τακτική συντήρηση: καθημερινή - εβδομαδιαία - μηνιαία και ετήσια.
Τα έξοδα βέβαια είναι αρκετά μεγάλα, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο κινητήρας είναι το κύριο εξάρτημα του σκάφους και βασικός παράγοντας ασφάλειας.
Οι σύγχρονοι κινητήρες είναι πολύ αξιόπιστοι και οι περισσότερες βλάβες που παρουσιάζουν δεν οφείλονται σε κατασκευαστικό ελάττωμα αλλά στην κακή χρήση ή συντήρηση.


Καθημερινή, εβδομαδιαία και μηνιαία συντήρηση

Αφού έχετε κάνει ένα σωστό ροντάρισμα, πρέπει να προσέξετε μερικά πράγματα για να εκμεταλλευθείτε όλες τις δυνατότητες του κινητήρα σας.
Για τον εξωλέμβιο κινητήρα χρησιμοποιείτε πάντα το λάδι που συνιστά ο κατασκευαστής στη σωστή αναλογία στο μίγμα. Χρησιμοποιείτε ένα διαβαθμισμένο δοχείο η προσέχετε τις ενδείξεις που είναι χαραγμένες πάνω στα πλαστικά μπουκάλια του λαδιού.
Κάντε την ανάμιξη την τελευταία στιγμή, διαλύοντας το λάδι σε μια μικρή ποσότητα βενζίνης που θα συμπληρωθεί ως τη σωστή αναλογία. Ανακατέψτε καλά. Να κουνάτε πάντα το ειδικό ανεξάρτητο ρεζερβουάρ, αν υπάρχει, ή τον κινητήρα αν είναι ελαφρύς και έχει ενσωματωμένο ρεζερβουάρ, πριν βάλετε μπροστά.
Μη χρησιμοποιείτε μίγματα αποθηκευμένα από πολύ καιρό, που έχουν χάσει τις ιδιότητες τους και μπορούν να βρωμίσουν τη μηχανή. Μη γεμίζετε το ενσωματωμένο ρεζερβουάρ όταν λειτουργεί ο κινητήρας. Σβήστε πρώτα και περιμένετε λίγο να κρυώσει.
Σκουπίστε σχολαστικά ότι έχει ξεχειλίσει. Πρέπει να έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό δοχείο, αλλά μη γεμίζετε απ' αυτό το ρεζερβουάρ όταν κάνει πολλή ζέστη ή φυσάει άνεμος.
Όταν βάλετε μπροστά τον κινητήρα σας, σιγουρευτείτε ότι λειτουργεί κανονικά το σύστημα ψύξης για την ψύξη του.
Πριν απ' όλα όμως ελέγξτε την κατάσταση του έλικα. Ο έλικας δεν πρέπει να έχει στραβώσει και φρακάρει. Αν υπάρχει ζημιά, μην επιχειρήσετε να τον φτιάξετε. Αυτό θα το αναλάβει ένας ειδικός ή - ακόμα καλύτερα - αλλάξτε τον.
Ένας εφεδρικός έλικας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος.
Ένας προστατευτικός δακτύλιος του έλικα για μηχανές μέσης ιπποδύναμης είναι πολύ χρήσιμος, ιδίως αν κινείστε σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί λουσμένοι και αρκετοί απ' αυτούς δεν συλλογίζονται τους κινδύνους που διατρέχουν, πλησιάζοντας το σκάφος σας.
Αν στα ντουλαπάκι του εξωλέμβιου κινητήρα δεν υπάρχουν εφεδρικές σφήνες και πείροι, αγοράστε εσείς. Πρέπει να έχετε επίσης ένα εφεδρικά φίλτρο βενζίνης.
Κρατάτε σημειώσεις για την καθημερινή χρήση του κινητήρα, καθώς και τις ώρες λειτουργίας του.
Σημειώνετε επίσης τις ζημιές που έπαθε ώστε να ξέρετε τις επισκευές που θα κάνετε μετά.
Γρασάρετε τις αρθρώσεις
Κάθε εβδομάδα ελέγχετε την κατάσταση της πλακέτας του ανόδιου ηλεκτρόλυσης. Αν απ' τη φθορά, το πάχος της έχει μειωθεί στο μισό, αντικαταστήστε την.
Γρασάρετε τις αρθρώσεις του κινητήρα σας με τα γράσο που συνιστά ο κατασκευαστής του και που συνήθως θα βρείτε μέσα σε πλαστικά σωληνάρια. Δηλαδή τις ντίζες που αλλάζουν την κίνηση (πρόσω, κρατεί, ανάποδα), της μίζας και του γκαζιού. Επίσης ελέγχετε τα γρανάζια της μανέτας, τις βίδες στερέωσης, το μηχανισμό ανύψωσης της μηχανής, τα ελατήριο του «λαιμού» της και τον άξονα του έλικα.
Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού στο κάρτερ και, αν λείπει, συμπληρώστε. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις δύο μεγάλες βίδες: την κάτω για τα γέμισμα με λάδι και την επάνω για την πίεση του αέρα.
Αρχίστε ξεβιδώνοντας την κάτω βίδα, βάλτε το στόμιο του σωληνάριου του λαδιού και ξεβιδώστε μετά την πάνω βίδα.
Πιέστε τα σωληνάριο μέχρι να ξεχειλίσει από πάνω. Ξαναβιδώστε την πάνω βίδα, και μετά την κάτω.
Δεν πρέπει να τρέχει λάδι. Πάντως, λάβετε τα μέτρα σας: Χρησιμοποιήστε ένα παλιό δοχείο ή τουλάχιστο ένα στρώμα από εφημερίδες για να μαζέψετε ό,τι έχει χυθεί.
Σ' έναν εσωεξωλέμβιο ή εσωλέμβιο κινητήρα μπορείτε να ελέγχετε τα λάδια, όπως στο αυτοκίνητο, και να συμπληρώνετε εύκολα όταν χρειάζεται. Γι' αυτό έχετε μαζί σας ένα εφεδρικό δοχείο λαδιού.
Ελέγχετε την κατάσταση και το σφίξιμο των πόλων της μπαταρίας. Φεύγοντας από το σκάφος πρέπει να αποσυνδέσετε το ηλεκτρικό σύστημα.
Κάθε εβδομάδα ψεκάζετε τη μηχανή με το περιεχόμενο ενός ειδικού σπρέι που την αδιαβροχοποιεί. Προσέξτε τα μπουλόνια να είναι καλά σφιγμένα.
Καθαρίστε τη σεντίνα. Μην αφήνετε μέσα τίποτα που μετακινείται και μπορεί να φράζει και να προκαλέσει ζημιά στην αντλία της.
Γρασάρετε την άκρη της ντίζας και τη στήριξη του συστήματος κατεύθυνσης καθώς και τη βάση περιστροφής της μηχανής.


 

σκαρί
επισκευές
κινητήρας
100 ώρες λειτουργίας
καρνάγιοΠροηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος