domains :: http://dclub.gr/ ::

Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
 


Εκατό ώρες λειτουργίας

Σ' ένα σκάφος που διαθέτει στερεωμένο κινητήρα καλό είναι να τοποθετήσετε ένα ωρόμετρο ανάμεσα στα άλλα όργανα. Έτσι ο ιδιοκτήτης ή ο κυβερνήτης μπορούν με απόλυτη ακρίβεια να παρακολουθούν τις ώρες λειτουργίας του σκάφους.
Αυτό όμως είναι αδύνατο σ' ένα μικρό σκάφος με εξωλέμβιο κινητήρα χωρίς μπαταρία. Σ' αυτήν την περίπτωση μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις σ' ένα καρνέ αναφέροντας τις ώρες λειτουργίας του κινητήρα και την κατανάλωση του.
Η σωστή συντήρηση, απαιτεί ένα γενικότερο έλεγχο υστέρα οπό 100 ώρες λειτουργίας. Για να φθάσετε αυτό το όριο, πρέπει να χρησιμοποιείτε αρκετά το σκάφος σας και οπωσδήποτε θα καλύψετε ένα μήνα διακοπών.


Αλλαγή λαδιών

Πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών δεν συμπληρώνουν 100 ώρες λειτουργίας μέσα σ' ένα χρόνο και γι’ αυτό ο γενικός έλεγχος δεν τους άφορα. Αρκούν μόνο τα απαραίτητα για το ξεχειμώνιασμα του σκάφους.
Μετά από 100 ώρες λειτουργίας ένας εξωλέμβιος ή εσωλέμβιος κινητήρας χρειάζεται αλλαγή λαδιού. Το κάρτερ του εξωλέμβιου κινητήρα πρέπει να αδειάσει τελείως. Να
χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο δοχείο για να συλλέξετε το μεταχειρισμένο λάδι. Το καινούριο λάδι πρέπει να το βάλετε με τα ειδικά σωληνάρια, όπως αναφέραμε προηγουμένως.
Πρέπει επίσης να κάνετε και ένα πλήρες γρασάρισμα. Καλύτερα είναι να εμπιστευθείτε τον κινητήρα σας σ' έναν ειδικευμένο τεχνικό της εταιρείας κατασκευής του. Σ' ένα εσωλέμβιο κινητήρα πρέπει να αδειάσετε τα κάρτερ του κινητήρα και εκείνο της ρεβέρσας.
Υπάρχουν μερικές ειδικές μικρές αντλίες που αναρροφούν το λάδι του κάρτερ του κινητήρα από το στόμιο του μετρητή της χωρητικότητας. Πρέπει να αλλάξετε επίσης και το φίλτρο λαδιού και, αν χρειάζεται, τη φλάντζα. Τέλος, χρειάζεται κι ένα γρασάρισμα υπό πίεση μερικών κλειδώσεων της ρεβέρσας του Z-DRIVE. Γι’ αυτό πρέπει να τα αναλάβει όλα κάποιος ειδικός.


Ξεχειμώνιασμα

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου καλό είναι ν' αρχίσετε να σκέφτεστε το ξεχειμώνιασμα του σκάφους σας.
Πάρτε ένα τετράδιο ή ένα σημειωματάριο, έστω και εκείνο που χρησιμοποιείτε για τις σημειώσεις των ωρών λειτουργίας του κινητήρα και της κατανάλωσης. Αρχίστε από τη μέση και σημειώνετε τις επισκευές, τις αγορές και ό,τι άλλο θα χρειασθεί να κάνετε όταν έλθει ο χειμώνας, θα παραξενευτείτε όταν δείτε πώς μεγαλώνει η λίστα.
Υπάρχουν μερικά ασήμαντα πράγματα που πρέπει όμως να γίνουν για να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη στο σκάφος την επόμενη χρονιά. Επίσης υπάρχουν και διάφορες απαραίτητες επισκευές που ίσως ξεχάσετε την τελευταία στιγμή.
Πριν όμως κλειδώσετε το σκάφος σας υπάρχει και η τελευταία μέρα που θα περάσετε μαζί του. Αν δεν πάρετε μαζί σας το σκάφος σας με τρέιλερ, θα πρέπει να φροντίσετε για διάφορα πράγματα χωρίς να περιμένετε την τελευταία στιγμή.
Από το πώς θα φροντίσετε τότε το σκάφος θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο ποσοστό η απόλαυση που θα έχετε το επόμενο καλοκαίρι. Αν το φροντίσετε σωστά, θα μπορέσετε να το ετοιμάσετε πιο εύκολα όταν έλθει η επόμενη σαιζόν. Αρχίστε αφαιρώντας τα μαξιλάρια των εσωτερικών και εξωτερικών καθισμάτων. Αφού τα πλύνετε και τα στεγνώσετε καλά, φυλάξτε τα σ' ένα καλά αεριζόμενο μέρος χωρίς υγρασία. Πάρτε μαζί σας όλα τα αξεσουάρ: κιάλια, ραδιοτηλέφωνα, πυξίδες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αφαιρεθεί.
Πλύντε καλά όλο το εσωτερικό του σκάφους, στεγνώστε το και μην ξεχάσετε τη σεντίνα.
Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικά θαυματουργά καθαριστικά, που δεν αφήνουν ίχνος βρωμιάς η λαδιού.


Σφήνες για τα ντουλάπια

Αν το σκάφος σας έχει καμπίνα, αδειάστε τα συρτάρια και τα ντουλάπια της κουζίνας. Καθαρίστε τα ψίχουλα που μπορεί να μουχλιάσουν.
Αφήστε τα ντουλάπια και τα συρτάρια μισάνοιχτα για να αερισθούν. Αν χρειαστεί, τοποθετήστε σφήνες για να μην κλείνουν.
Πλύντε με γλυκό νερό τις άγκυρες, αλυσίδες, τα σχοινιά, παλαμάρια και μπαλόνια. Κάντε το ίδιο στο κατάστρωμα, στην υπερκατασκευή του σκαριού και στα σκαρί. Σημειώστε στο τετράδιο ή σημειωματάριο τις επισκευές που είναι αναγκαίες.
Κάντε μια απογραφή, σε δύο αντίγραφα, όλων των εξαρτημάτων που μένουν στο σκάφος και εκείνων που παίρνετε μαζί σας Αν το σκάφος σας θα μείνει σε καρνάγιο, αφήστε τους ένα αντίγραφο της λίστας αυτής. Εσείς, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχετε τον καιρό να συμπληρώσετε ό,τι χρειάζεται. Πλύντε και ξεβγάλτε το τμήμα του σκάφους που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσα (ίζαλο). Αλείψτε τα μεταλλικά εξαρτήματα με βαζελίνη, χρησιμοποιώντας ένα πανί. Αυτός ο προστατευτικός φλοιός είναι απαραίτητος για όλα τα μέταλλα, που σίγουρα, αργά ή γρήγορα, θα διαβρωθούν από τη θάλασσα.
Για ό,τι αφορά τον κινητήρα – εκτός αν πρόκειται για εξωλέμβιο και μπορείτε να ασχοληθείτε μ' αυτός ο ίδιος - απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Αν έχετε μπαταρία, πάρτε τη μαζί σας, πλύντε τη, γρασάρετε τους πόλους, φορτίστε την καλά και ελέγχετε την κάθε μήνα.
Σκεπάστε το σκάφος με πάνινη τέντα και όχι πλαστική. Αφήστε ανοιχτά τα φινιστρίνια και την πόρτα της καμπίνας, για να κυκλοφορεί ο αέρας. Αυτά είναι πολύ σημαντικό για να μην υπάρχει μέσα στο σκάφος μια υγρή και μουχλιασμένη ατμόσφαιρα.


Στην ξηρά

Είναι η πιο συνηθισμένη λύση για τα περισσότερα μηχανοκίνητα σκάφη μεσαίου μεγέθους, είτε πρόκειται για καρνάγιο είτε για τον κήπο της βίλας σας είτε ακόμα και για γκαράζ. Προσέξτε το σκάφος να είναι καλά ισορροπημένο πάνω στη ρυμούλκα ή τη βάση του και η τέντα του να το σκεπάζει όσο γίνεται πιο ερμητικά για να μην περνάει σκόνη. Ο αέρας, πάντως, πρέπει να κυκλοφορεί, έστω κι αν αυτά δεν είναι πάντα εύκολο.


Στο νερό

Αυτό αφορά τα αρκετά μεγάλα σκάφη που η χρήση τους αρχίζει πιο νωρίς από τα άλλα και τελειώνει αργότερα. Το «ξεχειμώνιασμα» του σκάφους πρέπει να αναλάβει ένας ειδικός ο οποίος θα προσέχει και την κατάσταση του. Οπωσδήποτε πρέπει να βρίσκεται κάποια καλά οργανωμένη και εξοπλισμένη μαρίνα, όπου θα τα προσέχει κάποιος υπεύθυνος.
Τα πλαστικά σκαριά δεν κινδυνεύουν από τίποτα, παρά μόνο βρωμίζουν όπως και τα άλλα. Τα ξύλινα σκαριά όμως μπορούν να πάθουν ζημιά από το σαράκι που δρα αθόρυβα και αθέατα.
Αν θα αφήσετε το σκάφος στο νερό, φροντίστε για μια γενική περιποίηση του σκαριού πριν απ' το άραγμα και για άλλη μια όταν θα πάτε να το πάρετε το επόμενο καλοκαίρι.


Στο σπίτι σας

Αυτό συνήθως γίνεται με τα μικρά σκάφη και κυρίως με τα φουσκωτά που εύκολα τακτοποιούνται σε μια αποθήκη. Πλύντε τα καλά με νερό και σαπούνι. Απομακρύνετε τα κατάλοιπα ξεπλένοντας με άφθονο νερό.
Διπλώστε καλά το φουσκωτό σκάφος χωρίς όμως να το σφίξετε πολύ. Αν μπορείτε, διατηρήστε το σκάφος λίγο φουσκωμένο - αφού έχετε αφαιρέσει τον πάτο του – ίσα - ίσα για να κρατάει το σχήμα του. Το μέρος, όπου θα το αφήσετε, να αερίζεται καλά. Έτσι θα διατηρηθεί σε καλή κατάσταση περισσότερα χρόνια.
Αν έχετε DINGHY μεσαίου μεγέθους μπορείτε να το σηκώσετε μ' ένα παλάγκο (ανυψωτήρα με δύο τροχαλίες κι ένα σχοινί) στο ταβάνι του γκαράζ (πάνω απ' το αυτοκίνητο σας) αν φυσικά διαθέτετε τον απαιτούμενο χώρο, και θα το αφήσετε μετά να «κάτσει» σε φαρδιά ξύλινα υποστηρίγματα με πολλή προσοχή.
Πάντως το πιο εύκολο, όπως είπαμε και πριν, είναι να τα αφήσετε πάνω στη ρυμούλκα, προσέχοντας να ισορροπεί καλά.


 

σκαρί
επισκευές
κινητήρας
100 ώρες λειτουργίας
καρνάγιοΠροηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος