500 - Internal server error.

500 - Internal server error.

There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.


Home Books Useful Κερδίστε χρήματα Hotels Music Ειδήσεις e-shopΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
 


Το σκαρί

ΠΛΥΣΙΜΟ: θα έχετε σίγουρα δει, όταν επισκεφθήκατε λιμάνια, σκάφη πάνω στο κατάστρωμα των οποίων κάποιος έριχνε νερό για να τα καθαρίσει. Η σειρά σας τώρα.
Το πλύσιμο ενός σκάφους δεν είναι αγγαρεία ούτε ένδειξη σνομπισμού, αλλά μια αναγκαιότητα που πρέπει να γίνεται - αν είναι δυνατό - καθημερινά:
Στο ξύλινο σκάφος, για να διατηρείται υγρό και με «φουσκωμένα» τα σανίδια. Δηλαδή: να υπάρχει στεγανότητα.
Σε πλαστικό σκάφος ή από κόντρα-πλακέ, για να φύγουν οι βρωμιές.
Πλένετε με μεγάλες ποσότητες νερού χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μπέκ στην άκρη της μάνικας για να φεύγει το νερό με πίεση. Υπάρχουν πολλά και πρακτικά που έχουν φόρμα πιστολέτου με σκανδάλη για να διακόπτετε, όποτε θέλετε, την παροχή νερού.
Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε ένα λάστιχο ποτίσματος με μπέκ που ρυθμίζει το άνοιγμα του πίδακα του νερού.
Αν χρειαστεί, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο καθαριστικό υλικό.
Για να αποφύγετε το γλίστρημα πάνω σε πλαστικό κατάστρωμα, σφουγγίστε το μετά με ένα μεγάλο σφουγγάρι.
Αν το σκάφος είναι μεγάλο χρησιμοποιήστε μια σκούπα με σχοινιά ή με σφουγγάρι στην άκρη της.
Καλά είναι να φροντίσετε να υπάρχει στα σκάφος μια αρκετά σκληρή βούρτσα, περασμένη σε κοντάρι σκούπας. Θα σας επιτρέψει να καθαρίσετε και να τρίψετε καλά τα κατάστρωμα, τα σκαρί, τον καθρέφτη κ.λ.π. Μετά, βάλτε στην άκρη της ένα μεγάλο σφουγγάρι για να μαζέψετε τα νερά απ' τη γέφυρα και τη σκεπή της καμπίνας.
Μια και μιλάμε για καθάρισμα, ας ασχοληθούμε λίγο και με τα προστατευτικά μπαλόνια.
Ο προστατευτικός ρόλος τους ανάμεσα στα σκαριά και στις προβλήτες, τα κάνει να βρωμίζουν εύκολα και γρήγορα. Έτσι αφήνουν σημάδια και στο δικό σας και στα γειτονικά σκάφη. Δεν είναι ευχάριστα στην όψη, αλλά ούτε και όταν τα χειρίζεστε.
Πλύντε, λοιπόν, τα μπαλόνια και βουρτσίστε τα με ένα απορρυπαντικό υγρό. Έχοντας καθαρά μπαλόνια θα κερδίσετε το θαυμασμό των γειτόνων σας για την κομψότητα του σκάφους σας

Μπογιές και βερνίκια
Στα σκάφη, μετά από λίγο ή πολύ καιρό, οι μπογιές και τα βερνίκια ξεθωριάζουν, «σκάνε», χάνονται. Φροντίστε να ξαναβάψετε το σκάφος σας την κατάλληλη στιγμή. Μην περιμένετε την ήμερα που θα σαλπάρετε για να το σκεφθείτε.
Αν η δουλειά είναι σοβαρή και το σκάφος σας δεν προσφέρει ευκολίες, εμπιστευθείτε το βάψιμο σε ειδικά συνεργείο. Αν μπορείτε όμως κάντε το μόνος σας.
Θα έχετε δύο πλεονεκτήματα. Ένα πρακτικό: θα γνωρίσετε καλύτερα το σκάφος σας - και ένα οικονομικό: δεν πρόκειται να σας χρεωθούν οι ώρες εργασίας.
Μην κάνετε την εργασία αυτή όπως-όπως, αλλά μην περιμένετε επίσης ένα τέλειο φινίρισμα. Προσέξτε πώς δουλεύουν οι επαγγελματίες. Η μπογιά και τα βερνίκια πρέπει να προστατεύουν πραγματικά τις επιφάνειες που καλύπτουν. Μάθετε να αναγνωρίζετε τη στιγμή που πρέπει να ξαναγίνει το βάψιμο η το δεύτερο πέρασμα.
Τα ανοξείδωτα τμήματα και εξαρτήματα πρέπει φυσικά να πλένονται με γλυκό νερό και να στεγνώνονται με δέρμα ζαρκαδιού (σαμουά) ή ακόμα και με κοινό πανί.
Η διάβρωση απ' τη θάλασσα μπορεί να κάνει ζημιές παρ' όλες τις προφυλάξεις. Για να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση αρκεί να τα αλείφετε τακτικά με βαζελίνη.

Περιποίηση των υφάλων
Πριν βάλετε το σκάφος στο νερό, θα πρέπει να καθαρίσετε γενικά το σκαρί του και ειδικότερα τα ύφαλά του.
Αν πρόκειται για DINGHY ή RUNABOUT μια καλή «μπουγάδα» και βούρτσισμα θα καθαρίσουν το τμήμα που βυθίζεται στη θάλασσα, δηλαδή τα ύφαλα. Έτσι το σκάφος θα γλιστρά καλύτερα και δεν θα «πιάνει» εύκολα φύκια και όστρακα. Αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να το βουρτσίζετε τακτικά για να φύγει ό,τι έχει κολλήσει επάνω του.
Ένα ελαφρύ σκάφος, μπορείτε άνετα να το σέρνετε πότε-πότε στην αμμουδιά για καθάρισμα.
Για τα φουσκωτά σκάφη, που τραβιούνται συχνά στην ξηρά, υπάρχει ένα ειδικό υλικό που χρησιμοποιείται πριν από το δίπλωμα και τη φύλαξη τους. Φθάνει όμως να τα τραβάτε στην αμμουδιά μια φορά την εβδομάδα.
Σ' ένα μεγαλύτερο σκάφος, ξεκινώντας από τα RUNABOUTS ή DAY-CRUISERS, πρέπει να περάσετε στα ύφαλά του ένα στρώμα βαφής (υφαλόχρωμα), που θα καλύπτει όλες τις επιφάνειες που μπαίνουν στο νερό. Αυτή η βαφή έχει την ιδιότητα, λόγω της χημικής σύνθεσης της, να εμποδίζει το κόλλημα φυκιών και οστράκων. Να ξέρετε, πάντως, ότι ακόμα και μετά το πέρασμα της βαφής, το σκάφος σας δεν θα προστατεύεται απόλυτα, κυρίως αν κινείσθε σε ζεστές θάλασσες.

 


 

σκαρί
επισκευές
κινητήρας
100 ώρες λειτουργίας
καρνάγιοΠροηγούμενη σελίδα - Κεντρική σελίδα - Κατάλογος